PICIGIN PROGLAŠEN NEMATERIJALNOM KULTURNOM BAŠTINOM

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Utorak, 12. studenog 2013. - 14:29
Autor: 

Ministarstvo kulture RH pobrinulo se da se picigin, igra iz plićaka sa splitskih Bačvica, nikada ne zaboravi. Naime, Ministarstvo kulture proglasilo je picigin nematerijalnom kulturnom baštinom, pa je tako ta morska igra koja je sinonim suvremenog Splita dobila sustav mjera zaštite, s kojima će se ovo dobro hrvatske kulture štititi od opasnosti nestajanja i uništenja kroz senzibiliziranje javnosti i promicanjem ove društvene igre putem turnira, elektroničkih medija, videozapisa i slično. - prenosi Slobodna Dalmacija.
U obrazloženju ove odluke Ministarstvo navodi kako je picigin nastao početkom 20. stoljeća u Splitu i smatra se najsplitskijom igrom, no zbog svoje atraktivnosti brzo se proširio po čitavoj hrvatskoj obali, ali i šire. Danas se najviše igra u srednjoj Dalmaciji, ali i u unutrašnjosti zemlje gdje je posebno naveden Osijek.

Fenomen ove autentične igre najbolje potvrđuje da se igra ljeti i zimi. Ne samo to, picigin igraju svi, od djece do onih najstarijih, od učenika, studenata, radnika, profesora, inženjera do umirovljenika.