VELEPOSLANICA IVANA SUTLIĆ PERIĆ POSJETILA RADIO DUX POVODOM ČETVRTE OBLJETNICE

Time to read
2 minutes
Read so far

Petak, 06. prosinca 2013. - 14:31
Autor: 

Radio Dux iz Tivta, jedini elektronski medij Hrvata u Crnoj Gori, obilježio je danas četvrtu godišnjicu rada. Tom prigodom našu redakciju posjetila je veleposlanica Hrvatske u Crnoj Gori Ivana Sutlić Perić koja je razgovarala sa direktorom Radio Dux-a Miroslavom Marušićem, predsjednikom Hrvatske krovne zajednice „Dux Croatorum" koja je osnivač radija Adrijanom Vuksanovićem, i predsjednik Hrvatskog nacionalnog vijeća Crne Gore, Zvonimirom Dekovićem.
„Čestitam vam ne samo četiri godine opstanka u jako izazovnim uvjetima, već i vrhunskog rada, s obzirom na malu ali vrhunsku ekipu koju imate."- kazala je veleposlanica Sutlić Perić ističući da „novinarstvo nije profesija, već dijagnoza".

Veleposlanica Sutlić Perić naglasila je značaj Radio Duxa i njegovog internet-portala za informiranje kako pripadnika hrvatske manjine u Crnoj Gori tako i najšire crnogorske javnosti o problematici koja tangira pripadnike te nacionalne zajednice, poželjevši da ta radio stanica uskoro poveća svoju čujnost u Boki kotorskoj gdje živi najveći broj Hrvata u Crnoj Gori.
Gostujući u programu Radio Dux-a, Perić je kazala kako za nešto više od godine dana mandata u Crnoj Gori vidi veliki pomak u razvoju Crne Gore.
Veleposlanica Ivana Sutlić Perić je ocijenila da dobre odnose Zagreba i Podgorice neće ugroziti ni predstojeće riješavanje problema međusobnog razgraničenja dvije države na moru, kod poluostrva Prevlaka na ulazu u Bokokotorski zaliv.
"To što se određeni politički krugovi u datim predizbornim danima nadmeću ko je veći patriota i krajnje politiziraju pitanje razgraničenja na moru oko Prevlake je proces koji traje i trajaće. Vjerovatno će to doći pred medjunarodnu arbitražu ako se mješovito povjerenstvo koje postoji, ne uspije dogovoriti, ali sam sasvim sigurna da ni to ni na koji način neće ugroziti hrvatsko-crnogorske odnose."- kazala je Perić.
"Kako je školski brod "Jadran" jedna simbolika mornarice, ne bivše zajedničke države, već reprezentativnog broda koji je u našim lukama sagrađen, to je nešto što Hrvatska istinski priželjkuje da se jednog dana vrati doma. Hoće li ili može li, to je kao što znate, ipak razgovor koji mi diplomate, ma koliko bili opunomoćeni od vrha vlasti svojih država, ne možemo riješiti bez dogovora na samom vrhu." – istakla je veleposlanica Ivana Sutlić Perić.
"Uvažavajući činjenicu da smo toliko godina živjeli zajedno, mislim da u doslovnom smislu ratna reparacija neće biti niti ni sa jedne strane. Može se govoriti o simboličnim gestama, svojevrsne kompenzacije kakvu je napravila Crna Gora prema Hrvatskoj ustupivši joj za buduću Hrvatsku kuću, negdašnju palaču Doma pomoraca u starom gradu Kotoru i sigurna sam da će opet uz suradnju Hrvatske i Crne Gore uz pomoć europskih fondova postati reprezentativni objekt na čast jednoj i drugoj državi.
Ja se informiram preko Radio Dux-a, naime često kada su sastanci u Podgorici a rado bi bila i na sastancima i u Boki, a nemam vremena doći na bilo koju adresu, kada se vratim u veleposlanstvo prvo otvorim portal Radio Dux-a za koji znam da će u rekordnom kratkom vremenu i veoma precizno imati informaciju o sastanku na kojem nisam bila u mogućnosti doći.
Veleposlanica Ivana Sutlić Perić više od 25 godina bila dopisnik Hrvatskog državnog radija i televizije iz Beograda radeći taj posao i u najtežim vremenima rata u bivšoj SFRJ, a nakon novinarske, karijeru je nastavila u diplomaciji.
Audio: Razgovor sa veleposlanicom Republike Hrvatske u Crnoj Gori Ivanom Sutlić Perić