INCIJATIVA - PUTNIČKI POMORSKI SAOBRAĆAJ U BOKI SA BRODOVIMA NA SOLARNI POGON

Time to read
1 minute
Read so far

Srijeda, 18. prosinca 2013. - 19:31
Autor: 

Zajednička inicijativa tri bokeljske općine za uspostavljenje redovnog putničkog pomorskog saobraćaja izmedju Tivta, Kotora i Herceg Novog brodovima na solarni pogon, učinila je prvi konkretan korak. Naime, u Tivtu je prekjuče održan sastanak predstavnika tri općine, na kome se detaljnije razgovaralo o ovoj višestruko korisnoj inicijativi koja ima izraženu ekološku dimenziju.
Sastanku su prisustvovali predstavnici Općine Kotor Tvrtko Crepulja, Srđan Dragomanović i Nađa Miranović, Jovan Subotić i Mladen Rostović iz Općine Herceg Novi te Zorica Gverović, Petar Vujović i Ivona Petrović iz Općine Tivat.
"Pored predstavnika bokeljskih Općina, sastanku su prisustvovali predstvnici firme "Monte marine yachting" iz Kotora Marija Franović i Predrag Franović, koji su izradili Studiju izvodljivosti za uspostavljenje održivog, pomorskog, javnog transporta solarnim katamaranima u Boki kotorskoj."- saopšteno je juče iz kabineta tivatskog gradonačelnika Dragana Kankaraša.

Predrag Franović iz kompanije "Monte Marine Yachting" koja se bavi proizvodnjom različitih tipova brodova i čamaca za privredne svrhe, turizam, sport i rekreaciju, upoznao predstavnike tri bokeljske općine sa detaljima projekta uspostavljanja redovnog međugradskog putničkog saobraćaja brodovima na elektrčni pogon sa napajanjem putem solarnih panela.
Kotorska kompanija nudi dva projekta putničlkih "E-cat" katamarana na elektro-solarni pogon – manji dužine 9,5 metara kapaciteta 15 putnika, te veći dužine 15 metara kapaciteta 50 putnika. Oba tipa broda pogone elektromotori koji se napajaju električnom energijom iz solarnih panela, pa katamarani mogu dnevno ploviti 10 časova brzinom do 6 čvorova. Već izradjene projekte za slične brodove na elektro-pogon ima i brodogradilište "Navar" iz Tivta.
"Nakon višečasovne diskusije u vezi sa načinom finansiranja i sprovođenja ovog projekta, koji je između ostalog naveden i u nedavno usvojenom "Programu unapređenja energetske efikasnosti u općini Tivat za period 2014-2016", zaključeno je da bi za početak bilo poželjnije krenuti sa pilot projektom od dva broda."- kaže se u priopćenju.
Biće upućen i zajednički dopis Ministarstvu vanjskih poslova i europskih integracija Crne Gore sa informacijom o održanom sastanku, te zahtjevomza pružanje podrške prilikom traženja mogućih izvora za finansiranje ovog projekta od regionalnog značaja iz dostupnih fondova EU.
S. Luković