DONOŠENJEM DEKLARACIJE ZAVRŠENA SJEDNICA SAVJETA VLADE REPUBLIKE HRVATSKE ZA HRVATE IZVAN RH

Time to read
1 minute
Read so far

Subota, 21. prosinca 2013. - 11:02
Autor: 

Jučer je održana plenarna sjednica Savjeta Vlade Republike Hrvatske za Hrvate izvan Republike Hrvatske, na kojoj je usvojen Nacrt deklaracije i doneseni zaključci.
Predstojnica Državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske Darija Krstičević zahvalila je članovima Savjeta na svemu što su učinili i čine za dobrobit "naše zajednicke domovine", posebno u očuvanju hrvatskog kulturnog identiteta i jezika.

Tijekom sjednice naglašena je potpora Vlade Republike Hrvatske jer je donošenem Zakona i osnivanjem Državnog ureda napravljen značajan iskorak u unaprijeđenju odnosa izmedju Republike Hratske i Hrvata izvan RH. Otvorena su nam vrata, kazali su članovi Savjeta, a na nama je da pomažemo Vladi Republike Hrvatske u kreiranju i provođenju politike, aktivnosti i programa za Hrvate izvan Republike Hrvatske. "To je veliki kapital za sve vas koji živite izvan granica „Lijepe naše", istaknula je predstojnica Krstičević.
Po završetku sjednice, predsjednik Savjeta Nevenko Herceg predstavio je zaključke današnje sjednice. Dogovorena je koordinacija u smislu pronalaženja učinkovitog, operativnog, funkcionalnog i praktičnog rada. Ona se temelji se na četiri koordinacije, sukladno Zakonu i Strategiji, za četiri različita područja: područje Bosne i Hercegovine, područje gdje su hrvatske zajednice u statusu manjina, koordinacija za europske i koordinacija za prekooceanske zemlje. Potpredsjednici Savjeta su ujedno i koordinatori ovih četiriju koordinacija. Nadalje, rad Savjeta odvijat će se i kroz rad četiri do pet odbora koji će pokrivati različita područja - obrazovanje, kulturu, jezik, medije i druga. „Na predsjedništvu je da precizira njihov sadržaj i obujam rada". Posebno je istaknuo da je cilj Savjeta očuvanje hrvatskog identiteta. „Svekoliki gospodarski potencijal koji ima izvandomovinska Hrvatska treba staviti u funkciju razvoja i prosperiteta domovinske Hrvatske", zaključio je predsjednik Savjeta Herceg.
Zajednicu Hrvata iz Crne Gore predstavljao je Adrian Vuksanović.