POČINIOCE TREBA KAZNITI I LIJEČITI

Time to read
1 minute
Read so far

Subota, 25. siječnja 2014. - 11:06
Autor: 

Povodom uništavanja reprezentativnog drvoreda lepezastih palmi u dijelu Ulice Druge dalmatsinsk brigade u Tivtu, reagovala je NVO »Zeleni Crne Gore« iz Podgorice ističući da se mora stati na kraj onima koji bez imalo griže savjesti, uništavaju stabla na javnim površinama.
»Palme, lipe, divlji kesteni - su najčešće vrste dendro flore koje čine život humanijim u našim gradovima, od primorja do kontinentalnog dijela Crne Gore. One su naše zdravlje i i naša ljepota. Nije prvi put da su ti segmenti našeg života pod udarom nevaspitanih i destruktivno nastrojenih pojedinaca. Dobro je što su to pojedinci, i dobro je što su to izuzeci, a ne pravilo! Pitanje je, da li one koji pale palme po Tivtu, ili sijeku lipe po Nikšiću, treba kažnjavati ili liječiti? U nekim drugim sredinama na primjer, sankcije bi bile primjerene mentalnom sklopu počinioca. Da se nešto tako desi u Central parku u Njujorku ili u Gustav Vigeland parku u Oslu, sigurno bi te počinioce smjestili u bolnicu, sve dok se ne izliječe, ako takvima lijeka uopšte ima.«- saopštili su »Zeleni Crne Gore«

Ta NVO ističe da je crnogorska stvarnost, na žalost, takva da se izgleda nikada neće saznati ko je nedabvno u sred bijela dana, u centru Tivta upaljačem zapalio i oštetio dvadesetak sadnica palmi, ili ko je prije toga pod okriljem noći, u Nikšiću sjekao lipe u gradskim drvoredima. Oni se pitaju kako je moguće da se u Tivtu mogao desiti takav ekološki zločin u sred bijela dana, pred očima brojnih gradjaan-prolaznika, a i same policije.
»Još u starom Rimu su kao pravnu konstantu uzeli - da nepoštovanje zakona mora da škodi. Kod nas evo u ovim slučajevima to se, moguće, neće desiti. Nije nam baš dobra preporuka, da u proglašenoj ekološkoj državi Crnoj Gori, to bude bas tako. Pretpostavljamo da ovo poslednje u Tivtu, sa palmama nije uradio neko sa strane, već upravo iz Tivta. Nije to uvezena već domaća roba - odnosno domaće zlo. Tome se sigurno moze stati na kraj- ako ima samo malo dobre volje i zakona.«- zaključuje sa u saopštenju »Zelenih Crne Gore«.
S. Luković