JANKO MILUTIN: "POMORCI IZ CRNE GORE SU ČASNI"

Time to read
1 minute
Read so far

Srijeda, 25. svibnja 2011. - 9:27
Autor: 

Predsjednik Udruženja pomorskih kapetana trgovačke mornarice Crne Gore, kapetan Janko Milutin, poručio je da se ogroman broj časnih pomoraca iz Crne Gore ne može izjednačiti sa nekolicinom njih koji krše zakone i bacaju ljagu na cjelu tu profesiju, baveći se švercom narkotika. Gostujući u emisiji "Neptun" na valovima Dux radija, kapetan Milutin je izrazio razočarenje načinom na koji je dio medija u Crnoj Gori interpretirao posljednje slučajeve hapšenja nekoliko crnogorskih pomoraca u Španiji, posebno pritom stavljajući u negativan kontekst uglednu pomorsku kompaniju „Dabinović“ iz Monakoa na čijem su brodu plovili uhapšeni mornari i na kome je pronadjen dio droge koju su švercovali iz južne Amerike za Evropu.

Milutin je naglasio da su pomorci, zbog prirode svog posla u raznim lukama svijeta izloženi različitim, često i negativnim uticajima kojima mali broj i podlegne zbog teške ekonomske situacije.Ogromna većina naših pomoraca medjutim, ističe Milutin, izuzetno su časni i profesionalni i ne pada im na pamet da se bave bilo kakvim nelegalnim aktivnostima, već isključivo vode računa o sigurnosti povjerenog im broda, posade i tereta i o dobrobiti kompanije za koju rade.
Kapetan Milutin je naglasio da i medjunarodna stručna pomorska javnost razmatra načine na koji bi se najefkasnije moglo parirati sve učestalijim slučajevima da se zapovjednicima trgovačkih brodova neosnovano pripisuje krivica za pronadjeni kontraband na brodovima kojima komanduju, kao što je to prije nekoliko godina slučaj sa dubrovačkim kapetanom Kristom Laptalom. On je dodao da se radi i unapredjenju prakse i tehnologije kojom raspolažu ship security officer-i kako bi se oni efikasnije nosili sa prijetnjama da u dalekim lukama, neka od kriminalnih organizacija bez znanja posade, iskoristi njihov brod za šverc narkotika.
O tome i o načinu na koji se pomorci ubuduće mogu braniti od pirata, kao i što se dogadja sa našim pomorcima članovima posade grčkog tankera „Polar“ koga su u oktobru prošle godine oteli somalijski morski razbojnici poslušajte u emisiji "Neptun".
Možete poslušati izjave direktora "Luke Kotor" Ljuba Radovića kao i dojmove kapetana Rajka Čavora koji je upravljao najvećim brodom koji je ikada uplovio u Boku kotorsku "Celebrity Solstice".
                                                                                                          Siniša Luković
Audio: Kapetan Janko Milutin presjednik Udruzenja kapetana CG

Audio: Direktor Luke Kotor Ljubo Radović

Audio: Kapetan Rajko Čavor