JUBILEJ MUZEJA GRADA PERASTA

Time to read
1 minute
Read so far

Srijeda, 26. veljače 2014. - 13:08
Autor: 

Povodom dana osnivanja 28. veljače 1937.god. Muzeja grada Perasta - palača Bujović, organizira kulturni program u petak 28.veljače s početkom u 19 sati.
Otvaranje izložbe „Ženska oglavlja" zakazano je u 19 sati – postavku je uradila etnologinja Danijela Đukić, a izložbu će otvoriti povjesničarka Draginja Radonjić.
U glazbenom dijelu programa, koji počinje u 20 sati, nastupit će soprani : Aleksandra Dobriša i Milica Zdravković, mezzoosopranistica Milica Lalošević i kao korepetitor Dejan Krivokapić.

Muzej grada Perasta utemeljilo je Općinsko vijeće Perasta 28. 02. 1937. od muzejske zbirke, sakupljene većinom donacijom Peraštana, nasljednika poznatih Peraških obitelji, tijekom druge polovice XIX i početkom XX stoljeća..
Osim portreta slavnih Peraških pomoraca, oružja i drugih eksponata, tu je bila sabrana arhivska građa općine Perast 1441.god. Muzej je bio smješten u zdanju Peraške općine, na trgu pored crkve sv. Nikole. Muzejski prostor je proširen 1948. godine, kada je dio muzejske zbirke vezane za kapetana Marka Martinovića, izložen u kući na kraju Perasta, povodom obilježavanja 250 godina otkada je podučavao pomorskoj vještini ruske pitomce Petra Velikog u Perastu.
Sljedeća etapa u razvoju Muzeja u Perastu vezana je za vrijeme kada se osnivaju mnogi zavičajni muzeji. Tako se 1950., odlukom Ministarstva prosvjete NR Crne Gore, osniva Zavičajni muzej u Perastu. Potreba da se muzejski eksponati nađu objedinjeni u prostoru, koji bi pružio adekvatne uvjete deponiranja i izlaganja, počela je da se realizira nekoliko godina kasnije. Namjenski se uređuje prostor najreprezentativnije palate u Perastu, za muzej. Popravka i rekonstruiranje palače završena je 1957. po projektu arh. Ivana Zdravkovića. Tom prilikom bili su urađeni i neki neophodni građevinski zahvati, da bi se omogućilo povezivanje prostora prizemlja s prvim i drugim spratom.
Konačno je muzej u Perastu, poslije dvije decenije od osnivanja, dobio jedinstven prostor, a palača Bujović namjenu primjerenu njenoj spomeničkoj vrijednosti.U periodu šezdesetih i sedamdesetih godina Muzej zauzima značajno mjesto u kulturnoj i turističkoj ponudi Boke kotorske. Muzeju se ponovo vraća ime Muzeja grada Perasta 1967., a 1970. pripaja mu se memorijalni muzej porodice Visković, koji je u funkciji do 1979. god.
Posljednja etapa u razvoju Muzeja počinje 1992., kada je Muzej grada Perasta postao segment Općinske javne ustanove "Muzeji", u čijem sastavu su još Povijesni muzej s Lapidarijumom i Galerija solidarnost.
Nakon dugogodišnje sanacije palače Bujović i djelimice realizirane dogradnje aneksa, Muzej je ponovo otvoren 1998., prilikom obilježavanja 300-godišnjice pomorskog školstva i pedagoškog djelovanja kap. Marka Martinovića.
U Muzeju grada Perasta se preko bogatog muzejskog fonda, razvrstanog u nekoliko zbirki prati povijesni, pomorski,ekonomski i kulturni razvoj Perasta za vrijeme vladavine Mletačke republike (1420–1797) i Austro-ugarske vladavine tijekom 19. stoljeća..
U muzeju se, pored, ovih zbirki čuvaju i bogati arhivski fondovi: arhiv Peraške općine (1441–1945), arhiv Osnovne škole (1865–1950), arhiv obitelji Visković (1457–1927), kao i biblioteke obitelji Visković i Balović.