NOVI DVOBROJ ČASOPISA KOMUN@

Time to read
3 minutes
Read so far

Ponedjeljak, 17. ožujka 2014. - 10:12
Autor: 

Iz tiska je izašao novi ( dvobroj 10/11) časopisa za lokalnu samoupravu i njegovanje baštine „Komun@" , koji i ovoga puta donosi bezbroj zanimljivih tekstova sa cijelog područja Crne Gore, čime sve više razvija zanimanje čitatelja za baštinu, tradiciju i prošlost naše zemlje.
Časopis započinje uvodnikom iz pera poznatog crnogoskog redatelja Gojka Kastratovića pod nazivom „Baština nas vraća samima sebi". "Komun@" u rubrici "Diplomatija" u autorskom tekstu Dejana Vukovića, redove posvećuje političkom senzibilitetu i značaju same diplomatije , a neformalna institucija javne riječi oličena u zdravici našla je svoje mjesto u rubrici koja govori o crnogorskim običajima u tekstu koji potpisuje mr Željko Rutović. Esej o muštuluku o kojem piše u ovom broju redoviti kolumnista Komune- Ramiz Hadžibegović stoji da su ljudi znali za muštuluk i prije nego su mu dali ime. Položaj žena u XIX. st. u Crnoj Gori konkretiziran je osvrtom na nasljedno pravni položaj Crnogorki u tom razdoblju o kojiim piše Ivana Tatar . Također u tekstu Novaka Rutovića "Komun@" podsjeća na iščezle zanate i rukotvorine, a Gojko Knežević u svom tekstu piše o prvom seoskom muzeju pod Komovima.

Svakako posebnu vrijednost ovog dvobroja Komune čine tekstovi, koji govore o dva crnogorska umjetnička velikana i to uz devedeseti rođendan Voja Stanića, koji potpisuje izvršni urednik Minja Bojanić i intervju sa slikarom Dimitrijom Popovićem, čiji je autor Miraš Martinović.
Pažnju čitatelja Komune zaokupit će tekst naše poznate spisateljice Branke Bogavac koja iz Pariza donosi priču „Snovi u sivom dimu", koja govori o njenim susretima s poznatim književnikom Danilom Kišom sa kojim se često družila u Francuskoj, kao i podsjećanje dr Mima Draškovića na navršene dvije decenije od smrti poznatog crnogorskog pjesnika Vita Nikolića i njihovom susretu u zajedničkoj im Ulici Novaka Ramova u Nikšiću.
"Komun@" posebnu pažnju posvećuje i značajnim jubilejima i u ovom broju poput obilježavanja 120 godina od časopisa „Prosvjeta" koji potpisuje Mašo Miljić, zatim dvije decenije postojanja Osnovne škole „Pavle Rovinski" u Podgorici, kao jedne od najuspješnije u Crnoj Gori iz pera glavnog urednika Amera Ramusovića, kao i 65 godina Prosvjetnog rada. Tu su i tekstovi Husenina Cena Tuzovića, koji govore o sedamdesetogodišnjici od oslobođenja Podgorice i sjećanje na Alja Šarkića, prvog urednika Radio Titograda, kao i drugi dio teksta Slavojke Marojević o 130-godišnjici nikšićke kazališne tradicije.
U ovom broju "Komun@" predstavlja i nekoliko knjiga, prije svega drevnu „Gusinjski molitvenik" koji potpisuje dr Božidar Šekularac, zatim "Rusi u Crnoj Gori" iz pera Mirka Jakovljevića i „Recepti za ljubav" Marije Čolpa o kojoj piše Vojislav Bulatović.O crnogorsko-turskim odnosima u listu „Crnogorac" piše mr. Ivan Tepavčević, a o povijesti ulcinjskog zdravstva prim .dr .Gani Kramanaga.
Posebnu draž čitatelji Komune na povećanom broju strana ( 36 ) u ovom broju prilikom čitanja imat će u rubrici "Akordi" u reportaži Enise Harović, koja je posjetila Šefiku Novaković, nekadašnju podgoričku divu sevdaha i kafana , koja je zavrijedila ovogodišnju nagradu za reportažu „Boško Pušonjić" kao i ekskluzivnu priču Željka Milovića o Kristoferu Nikolsu, poznatom engleskom klavijaturisti i rok glazbeniku, koji je svojevremeno boravio u Baru.
Također , kao i u ranijim brojevima i u ovom, časopis sadrži i brojne priloge o gradovima i ličnostima, koji su doprinijeli afirmaciji Crne Gore u različitim oblastima.
"Komun@" objavljuje priču o iščašenoj Citadeli kao Budvanskom akropolju iz pera Vlada Đ.Duletića, dr Marijana Premovića o manastirskom kompleksu Ćelije u Kaludri kod Berana, zapis o Mratinju koji potpisuje dr Miroslav Doderović, a Vesko Baltić piše o mojkovačkom foto spomenaru pod nazivom „Tito s Jankom i Markom". Radmila Perović podsjeća na mitropolita i dobrotvora Sava Kosanovića i njegovu zadužbinu u Velimlju poznatu kao "Voda Vladičina", Dražen Drašković na Miletu Bulatovića kao „Baštinika kolašinske odanosti", a Dragan Bobi Perović piše o crnogorskoj sportskoj legendi Gojku Radunoviću.
Tu su još i pismo Janka Nikolovskog iz Makedonije u kojem piše o poukama i regulama, zatim priča Marijana Miljića o seobama crnogorskih Bošnjaka-Muslimana i Albanaca, Filipa Rakonjca o Poljacima u Crnoj Gori, svjedočenju o Pobuni mornara u Boki 1918. u tekstu koji potpisuje Miro Marušić.
Mr. Sait Š. Šabotić piše o sevdalinki kao bogastvu koje ne gubi vrijednost, a Zoran M.Zečević o sokolskom pokretu u Beranama.
I na kraju, u ovom broju Komune, Tijana Smolović piše o izložbi naslovnica lokalnih novina koje su tiskane, a i sada su prisutne na medijskoj sceni Crne Gore, a Andrijana Mujović o aktivnostima Samoregulatornog savjeta za lokalnu štampu, kojem pripada i sam časopis "Komun@".
I ovaj kao i sve prethodne brojeve Komune potpisuju glavni urednik Amer Ramusović, izvršni urednik Minja Bojanić, tehnički urednik Voislav Bulatović, a osnivač i izdavač je Vildan Ramusović.
Uz ovaj jubilarni dvobroj, časopis poklanja čitateljkama knjigu Komunine kolumnistice Marije Čolpa „Recepti za ljubav", a Komunu je moguće naći na svim kioscima štampe i ostalim prodajnim mjestima širom Crne Gore.