ROVINJ PHOTODAYS

Time to read
1 minute
Read so far

Srijeda, 08. lipnja 2011. - 9:53
Autor: 

Četvrto izdanje hrvatskog fotografskog festivala Rovinj Photodays počinje 10. lipnja- sutra, a organizatori će i ove godine prirediti preko 15 izložbi koje uključuju radove svjetskih majstora fotografije, brojna zanimljiva predavanja, radionice i organizirana druženja te različite fotografske izazove.
Europska premijera
Od najavljenih izložbi svakako valja istaknuti i jednu europsku premijeru. Ugledna njujorška kuratorica, publicistkinja i povjesničarka umjetnosti Gail Buckland, na inicijativu organizatora festivala pripremila je postavu pod nazivom „50 godina Rock 'n' Rolla: Žene koje su stvarale Rock". U sklopu izložbe biti će prikazane neke od ikoničkih fotografija izvođača kao što su Michael Jackson, Keith Richards, Bob Marley, Prince i grupa poput Green day, Kiss, Ramones i mnogih drugih. Riječ je isključivo o fotografijama koje su snimile ženske fotografkinje. Buckland će s nekima od njih, u sklopu festivala, govoriti o postavi koja u Rovinju ostaje tijekom čitavog lipnja.

Niz izložbi svjetskih majstora fotografije
Najavljena je još jedna premijera. Prvi put na području jugoistočne Europe biti će prikazane fotografije svjetski poznatog autora Erwina Blumenfelda. Izložbu 40 crno bijelih i 6 fotografija u boji u Hrvatsku ih donosi njegov sin, Yorick Blumenfeld, koji će tijekom festivala govoriti o očevom radu. Blumefeldove fotografije svojedobno su pomicale granice komunkacije časopisa poput Voguea, Harpersa i sl., a njemački kurator Janos Frecot nedavno je izjavio da je povijest fotografskog portretiranja i modne fotografije danas nezamisliva bez ovog velikog autora.
U suradnji s talijanskim centrom za Istraživanje i arhiviranje fotografije (CRAF) iz Spilimberga, na festivalu će biti prikazana postava fotografija dvojice slavnih talijanski fotografa: Maria Gaiacomellija i Franca Fontane, a zahvaljujući talijanskom festivalu suvremene fotografije, „SI Fest", posjetitelji ove rovinjske manifestacije moći će vidjeti izložbu koja uključuje radove najistaknutijih mladih europskih fotografa. Osim navedenih postava biti će prikazana izložba finalista i pobjednika godišnjeg natječaja „Rovinj Photodays", autora Franka Horvata, dobitnika nagrade za Životno dijelo te čitav niz izložbi na otvorenom. Pogledajte neke od fotografija ovogodišnjih finalista:
Audio: Denis Redić, predsjednik udruge Livingston