OTVOREN "PHOTODAYS" - FESTIVAL FOTOGRAFIJE

Time to read
1 minute
Read so far

Subota, 02. lipnja 2012. - 11:26
Autor: 

Peti fotografski festival "Photodays" svečano je otvoren juče u Rovinju i ove godine donosi mnoštvo sadržaja za sve ljubitelje fotografije koji dolaze iz regije, a na natječaj se prijavilo 450 autora s 8500 radova.
Tijekom dvodnevnog skupa umjetnika fotografije, koji je otvorila hrvatska ministrica kulture Andrea Zlatar-Violić, na izložbama će se predstaviti fotografije domaćih i svjetskih majstora fotografije, održat će se mnoge radionice, predavanja i organizirana druženja s autorima iz svih krajeva svijeta koji gostuju na festivalu.

Po riječima direktora festivala Denisa Redića, festival nije određen godišnjom temom, ali desetak fotografskih izložaba obuhvaća autore i teme vezane uz klasičnu i suvremenu fotografiju, prema pojedinim kustoskim selekcijama s obzirom na to da je namjera organizatora bila istodobno i na istom prostoru prikazati širok raspon autorskih ostvarenja.
"Međunarodni karakter manifestacije i programske aktivnosti omogućuju platformu svim autorima koji žele prezentirati svoj rad, razmijeniti znanja i iskustva s kolegama, a sudionicima i posjetiteljima pruža ležernu atmosferu za druženje, usvajanje novih znanja o fotografiji i fotografskoj umjetnosti", rekao je direktor Redić.
Ministrica kulture Andrea Zlatar-Violić istaknula je otvarajući festival kako je "Photodays" zapravo iznimna manifestacija koja među ostalim "ima i funkciju pozicioniranja Rovinja kao mjesta u kojem se okupljaju svjetski fotografi".
"U Ministarstvu kulture u posljednje vrijeme složili smo se s činjenicom kako je fotografija postala broj jedan od medija i iznimno važna jer, osim što čuva pamćenje, omogućuje nam jednu vrstu kontinuiteta u kulturnoj memoriji koji bez fotografije ne bismo imali", rekla je, uz ostalo, ministrica Zlatar-Violić.
Predsjednik ocjenjivačkog suda ovogodišnjeg natječaja fotografija na "Photodaysu" Hrvoje Slovenc rekao je kako se ove godine prijavilo 450 autora s 8500 radova u devet natjecateljskih kategorija. Svi nagrađeni i nominirani radovi i ove će godine otići u stalni fundus Muzeja za umjetnost i obrt u Zagrebu, gdje će se početkom rujna održati izložba finalista.
Odlukom stručnog vijeća festivala nagrada za životno djelo ove je godine pripala Mladenu Tudoru, majstoru dokumentarističkog pristupa stvarnosti, ali i umjetničkog izraza.
Tijekom "Photodaysa" u Zavičajnome muzeju grada Rovinja posjetitelji će moći vidjeti radove šestorice svjetskih majstora fotografije koji će se predstaviti na izložbi "Između Amerike i Europe". Fotografi čiji su radovi uključeni u taj zanimljiv postav - Lewis Hine, André Kertész, Walter Rosenblum, Robert Capa, John Phillips i William Klein različiti su po podrijetlu i različitih autorskih potpisa, a ujedinjeni su u ideji da senzibiliziraju društvo za promjene koje su nastale razvojem metropola početkom 20. stoljeća. Izložba je nastala po zamisli kustosa Waltera Live iz talijanskoga fotografskog arhiva CRAF, a čine je radovi godinama prikupljani u arhiv.
U istom prostoru bit će postavljena izložba suvremene fotografije pod nazivom "Globalna fotografija", koja tematizira problematiku stanovanja, a uključuje serije fotografija desetorice istaknutih europskih fotografa. U Galeriji "Adris" bit će otvorena izložba fotografija "Prodaja snova – suvremena hrvatska modna fotografija" koja okuplja najbolje hrvatske modne fotografe i neke od njihovih najuspješnijih radova nastalih u proteklih deset godina.