DELEGACIJA HRVATA BOKE U ZAGREBU

Time to read
2 minutes
Read so far

Nedjelja, 12. lipnja 2011. - 8:21
Autor: 

U Hrvatskoj kulturnoj zakladi u Zagrebu, održan je "Susret s Hrvatima Boke". U delegaciji Hrvata bili su: Ilija Janović, dopredsjednik Općine Tivat, don Dejan Turza, župnik iz Donje Lastve, Nikola Čučić, dirigent Katedralnog zbora sv. Tripun, Adrijan Vuksanović, pjesnik i novinar. Zbog spriječenosti, događaju nije nazočila mr. Marija Božinović Mihaliček, a njen uradak "Kulturno nasljeđe Boke kotorske koje baštini hrvatska manjinska zajednica u Crnoj Gori" pročitao je Adrijan Vuksnović. Koordinator večeri bio je Đuro Vidmarović književnik, povjesničar, likovni kritičar i bivši veleposlanik Republike Hrvatske u Ukrajini.

U brojnoj publici, bili su i eminentni predstavnici kulturne i javne scene Hrvatske, Hrvoje Kačić nekadašnji vaterpolista i visoki dužnosnik u diplomaciji Hrvatske, Anđelko Vuletić jedan od najvećih živih hrvatskih pjesnika, Benjamin Tolić nekadašnji glavni i odgovorni urednik Hrvatske izvjestajne novinske agencije (HINA), Stjepan Šulek pisac, novinar i bivši diplomata, Vinicije Lupis voditelja Područnog centra Dubrovnik Instituta društvenih znanosti "Ivo Pilar", Zvonimir Janović dopredsjednik Hrvatske bratovštine "Bokeljska mornarica 809". Goste je u ime domaćina pozdravio Stjepan Šešelj, predsjednik Hrvatske krovne zaklade i glavni i odgovorni urednik tjednika za kulturu "Hrvatsko slovo". Đuro Vidmarović je predstavio goste iz Boke kotorske i istakao značaj i veličinu kulturnog i duhovnog blaga koje oni baštine. Profesor Nikola Čučić govorio je o glazbi u Boki kotorskoj, pri čemu je iznio obilje zanimljivih povjesnih detalja vezanih za Katedralni zbor sv. Tripuna, kojim ravna. Predavanje je potkrijepio i brojnim fotografijama, što je dodatno informiralo publiku. Dogradonačelnik Tivta Ilija Janović govorio je o formiranju i razvoja hrvatskih kulturnih društava na području Bokokotorskog zaljeva, pri čemu je stavio naglasak na sadašnji trenutak u kojem se oni nalaze. Nakon njega, novinar Dux radija Adrijan Vuksanović izlagao je na temu "Medijska prisutnost Hrvata u Crnoj Gori", a nakon toga je čitao svoje pjesme. Na kraju večeri, don Dejan Turza župnik župe sv. Roka održao je kratko predavanje o svecima iz Boke kotorske. On se posebno osvrnu na blaženog Graciju sa Mula i službenicu Božju Ana Mariju Marović.
Organizatori su uspjesno priredili zagrebačkoj publici jednu lijepu noć, a o tome govori i činjenica da za netipično dugačku priredbu, koja je trajala dulje od dva i pol sata, prisutni su pomno ispratili događaj.
Drugog dana posjeta, 10. lipnja, delegacija je imala prigodu upoznati značajne institucije Grada Zagreba. Hrvati iz Boke posjetili su Nacionalnu i sveučilišnu knjižnicu, gdje su vidjeli repliku "Baščanske ploče", najstarijeg pisanog hrvatskog spomenika, iz XI stoljeća. Privilegovani interpretacijama Đura Vidmarovića upoznali su se sa nizom zanimljivih, a manje poznatih detalja iz hrvatske prošlosti. Delegaciju je u Hrvatskoj matici iseljenika primila Diana Mašala Perković rukovoditeljica Odjela za pravne i opće poslove, zajedno sa Vesnom Kukavicom glavnom i odgovornom urednicom Hrvatskog iseljeničkog zbornika. U zvaničnom razgovoru gospođa Mašala Perković prezentirala je aktivnosti Matice i izrazila tendenciju još veće suradnje sa Hrvatima iz Crne Gore. Nakon toga, delegacija je posjetila Zagrebačku katedralu. U meditativnoj tišini obišli su prvostolnicu svih Hrvata, nahranivši svoj duh sakralnom ljepotom impozantnim romaničko-gotičkim zdanjem. Svoj posjet okončali su u Hrvatskoj kulturnoj zakladi, zahvalivši se domaćinima na gostoprimstvu i prijatno organiziranom vremenu. Tom prigodom iskazana je obostrana želja za intezivnom suradnjom između radija Dux i tjednika za kulturu "Hrvatsko slovo".
Više o ovom događaju možete se informirati putem naše redovite emisije Tragom Hrvata Boke i događaja, koja je na programu u četvrtak, 16. lipnja u 13h. Tada ćemo se u cijelosti posvetiti posjetu delegacije Hrvata iz Boke Gradu Zagrebu.
Audio: Đuro Vidmarović koordinator programa

Audio: Ilija Janović dopredsjedik Općine Tivat

Audio: Don Dejan Turza, župnik iz Donje Lastve

Audio: Nikola Čučić, voditelj Katedralnog zbora sv. Tripun

Audio: Adrijan Vuksanović, pjesnik i novinar