BLAGOSLOV REPLIKE KRIŽA IZ VI. ST. U LEPETANIMA

Time to read
1 minute
Read so far

Nedjelja, 03. srpnja 2011. - 8:43
Autor: 

Juče je u Lepetanima kraj Tivta obavljen svečani blagoslov replike mramornog stupa sa utisnutim križem iz VI. stoljeća. Sveto euharistijsko slavlje predslavio je msgr. Ilija Janjić, biskup kotorski.
Nakon toga program se nastavio u Domu kulture, gdje je zagrebački umjetnik Dražen Zetić izložio instalacije i fotografije sa bokeljskim motivima.
Ovoj svečanosti nazočili su, pored velikog broja vjernika i visoki djelatnici iz političkog i kulturnog života, generalni konzul Republike Hrvatske u Kotoru Božo Vodopija, saborska zastupnica Hrvatske građanske inicijative u Skupštini Crne Gore Ljerka Dragičević, predsjednik Hrvatskog nacionalnog vijeća Miroslav Franović predsjednica Hrvatske građanske inicijative Marija Vučinović, dr. Vinicije Lupis voditelj područnog Instituta "Ivo Pilar" iz Dubrovnika, podpredsjednik Općine Tivat Ilija Janović, predsjednik Hrvatske krovne zajednice Zvonimir Deković, predsjednik Mjesne zajednice Lepetane Tonko Lukšić.

Prije svete Mise dr. Vinice Lupis je kratko izlagao na temu kontinuiteta Kotorske biskupije na ovim prostorima. Pri čemi je istakao da inkulturaciju Hrvata u Boki kotorskoj potvrđuju brojna sakralna dijela. Naročitu pozornost privukao je riječima da je na području Lepetana pronađen komad Hrvatskog pletera, koji potječe iz IX. stoljeća.
Preuzvišeni Ilija Janjić je u homiliji istaknuo da se trebamo ponositi sa našom kulturnom i duhovnom baštinom, koja je obogatila ovaj prostor.
U Domu kulture, predsjednik Mjesne zajednice Lepetane Tonko Lukšić pozdravio je posjetitelje i zahvalio im se na nazočnosti. Izložbu je otvorio, ispred Centra za kulturu Tivat, prof. Neven Staničić. Dražen Zetić, autor fotografija i instalacija, nadahnuto je govorio o svojim dojmovima u Boki. Nakon njega predsjednica Hrvatske građanske inicijative Marija Vučinović uručila je poklon msgr. Iliji Janjiću i generalnom konzulu Božu Vodopiji.
O ovom događaju imat ćete prigodu se informirati putem naše emisije "Tragom Hrvata Boke i događaja", koja je na programu 7. srpnja u 13h.
Audio: Ilija Janjić biskup kotorski

Audio: Dr. Vinicije Lupis

Audio: Neven Staničić CZK Tivat

Audio: Tonko Lukšić predsjednik Mjesne zajednice Lepetani

Audio: Dražen Zetić umjetnik iz Zagreba