OTVORENI 10. DON BRANKOVI DANI MUZIKE U KOTORU

Time to read
1 minute
Read so far

Četvrtak, 14. srpnja 2011. - 10:27
Autor: 


Jubilarni 10. Don Brankovi dani muzike u okviru Kotor Arta svečano su otvoreni u srijedu naveče. Festival je na Trgu ispred katedrale Svetog Tripuna otvorio ravnatelj festivala prof. Ratimir Martinović, pod nazivom "Reminiscencije", a kako je sam Martinović objasnio, u centru svega jeste čovjek koji je inicijator tog dešavanja, Kotor Arta , Don Branko Sbutega.
Poznavati Branka Sbutegu, značilo je uvijek vraćanje na ta raskršća života i odatle otkrivati uvjek nove puteve. Kotor Art je samo jedno od tih lijepih, umjetničkih raskršća prijatelja u čiji je život don Brankovo ime i formalno i suštinski neraskidivo utkano. Don Branko živi i sa večerasnjim koncertom a živjeće i kroz narednih 16 koncerata Kotor art-a kazao je ravnatelj festivala pijanista Ratimir Martinović.

Na svečanom otvaranju nastupili su Crnogorski simfonijski orkestar pod dirigentskom palicom Alexey Shatskiya uz klavirsku pratnju hrvatskog umjetnika Kemala Gekića koji su izveli djela Franca Lista povodom 200-te obljetnice njegova rođenja. U drugom djelu djelu koncerta nastupio Crnogorski horski ansambl praćen simfonijskim orkestrom, sa oko 250 članova pod dirigentsko palicom Darinke Matić-Marović a izveden je triptih kompozitora Žarka Mirkovića koji dočarava ono što je don Branko svojevremeno rekao za Kotor art definirajući ga kao "mjesto prijateljskih susreta i Kotor kao mjesto istinskog suživota svih ljudi". Nastupila su sopranistkinja Snežana Savičić-Sekulić i Ivica Šarić bas.
Otvaranju festivala nazočili su dopredsjednik Općine Kotor Andrija Popović, predstavnici diplomatskog kora, poznate ličnosti javnog i kulturnog života, pokrovitelj festivala Ministar kulture Crne Gore Branislav Mićunović koji je kasnio pedesetak minuta.
Publika će ovog ljeta u Kotoru moći tijekom festivalskih dešavanja čuti violinistu Stefana Milenkovića, gitaristu Miloša Karadaglića kao i druge renomirane domaće i inostrane umjetnike do 12.kolovoza u okviru festivala po kotorskim trgovima i pijacetama.
Audio: Direktor Kotor arta Ratimir Martinović

Audio: Kompozitor Žarko Mirković dobitnik 13 Julske nagrade

Foto: Radio DUX