PREDSTAVLJEN 4. MEĐUNARODNI FESTIVAL KOTOR ART

Time to read
1 minute
Read so far

Ponedjeljak, 18. lipnja 2012. - 14:24
Autor: 

Danas je na konferenciju za štampu u Pomorskom muzeju Kotor predstavljen program 4.Međunarodnog festivala Kotor art. Festival će biti otvoren 1. srpnja predstavom za djecu "Labudovo jezero " Uličnog tetra iz Peruđe i trajat će do 15. kolovoza.
Festival Kotor art je podjeljen iz više segmenata a sačinjavaju ga Dječiji pozorišni festival, Don Brankovi dani muzike, Kotor art teatar premijere, Pisanje grada, Kotor Apss, Pjaca od filizofa, a od ove godine u sklopu festivala je i tradicionalni Festival klapa u Perastu koji se ove godine održava po jedanaesti put.

Tokom 45.dana festivala biće izvedeno oko 107 raznih programa, sa preko hiljadu i petsto umjetnika i djece iz 25 država.
Umjetnički ravnatelj festivala Kotor art Paolo Mađeli istakao je kao poseban kuriozitet da je pokrovitelj Kotor arta četvrtu godinu za redom je UNESCO, što se u zadnjih 50 godina nije dogodilo u svjetskim okvirima, stoga bi Kotor trebao biti brend u čitavom svijetu, ali nažalost još nije prepoznat kao takav, što čudi i veoma je teško objasniti a za to svakako i mediji snose odrđenu odgovornost kazao je Mađeli.
Najznačajniji događaj na Kotor artu biće predstava za djecu "Guliver" u režiji Petra Pejakovića, kao poklon jubilarnoj 20.obljetnici festivala kotorskog kazališta za djecu.
Od ukupno 300 tisuća eura, koliko je budžetom općine opredijeljeno za kulturu tokom čitave godine, 180 hiljada odovjeno je za Kotor art i pored teške ekonomske godine, kazao je Nenad Radunović, sekretar opštinskog Sekretarijata za kulturu.
O festivalu, bogatim programima i imenima svjetskog formata koji i ovoga ljeta stižu na festival govorili su Ratimir Martinović umjetnički ravnatelj Don Brankovih dana muzike, Petar Pejaković, predsjednik Fondacije kotorski festival kazalište za djecu, Dijana Vučinić, koordinatorka projekta "Kotor Apps" i Milan Kovačević, umjetnički ravnatelj Festivala klapa Perast.