LUKA KOTOR BILJEŽI REKORD

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Srijeda, 09. studenog 2011. - 11:43
Autor: 

Za 10 mjeseci ove godine u Luku Kotor uplovilo je 300 velikih putničkih brodova – kruzera na kružnim putovanjima Mediteranom. Oni su dovezli ukupno 181.500 putnika, što je već sada za trećinu više nego što je bio obim prometa putnika za cijelu prošlu godinu. Ravnatelj Luke Kotor Ljubo Radović koji je gost naše emisije o moru i pomorstvu „Neptun" ističe da će do kraja studenog biti još 15 uplovljavanja većih kruzera, nakon čega će kontuniutet ove i glavne nautičke sezone 2012 godine, povezati manji kruzeri „Athena" i „Artemis" koji će i tokom zimskih mjeseci biti stalni klijenti kotorske luke. Posljednji veliki ovosezonski brod, američki kruzer „Celebrity Solstice", u Kotoru će boraviti 25.studenog, a već dva dana kasnije Luka počinje pripreme za narednu sezonu jer će startovati dugo očekivani radovi na dubljenju lučkog akvatorijuma.

Radović ističe da je već 90 odsto raspoloživih termina za uplovljavanje kruzera za narednu godinu rezervisano, a novost je da će se nakon višegodišnje pauze u Boku, ponovno u većem broju vratiti kruzeri italijanskog broda „Costa Crociere" koji će tokom 2012 godine uploviti 30 puta.
Menadžment Luke Kotor razmatra i mogućnost da instaliranjem tzv. pilon-delfina u akvatorijumu ispred Luže, omogući pristajanje i najvećim kruzerima dugačkim do 330 metara, što bi trebalo da bude realizovanu za sezonu 2013 godine. Instalirajem ovog pilona, uz gradsku rivu Kotora mogli bi se vezati i najveći putnički brodovi koji ljeti rade na Mediteranu, poput 317 metara dugog Celebrity Solstice-a.
S.L.
 Audio: Ljubo Radovic