RAZVOJ SREDNJE POMORSKE ŠKOLE KOTOR

Time to read
1 minute
Read so far

Srijeda, 23. studenog 2011. - 19:20
Autor: 

Srednja pomorska škola Kotor pripremila je ambiciozan razvojni plan za naredni četvorogodišnji period. Njegova okosnica sa infrastrukturnog stanovišta, je izgradnja nove zgrade za praktičnu obuku učenika, vrijedne oko 600 tisuća eura, a koja je ušla u kapitalni budžet Vlade Crne Gore. Ravnatelj škole, profesor Veljko Botica koji je gost naše emisije o moru i pomorstvu „Neptun", kaže da je idejno riješenje nove zgrade koja oblikom podsjeća na nadgradje i komandni most trgovačkog broda, uradio arhitektonski biro „Axum" iz Tivta, a podrška u realizaciji ovog projekta očekuje se i od inostranih donatora.

Botica naglašava da Srednja pomorska škola već veoma dobro saradjuje sa partnerima iz inozemstva kakva je i njemačka brodarska kompanija „Hnasa Shipping" koja je školi nedavno poklonila i brodski dizel-agregat snage 350 kilovata. U toku je opremanje prostorije u kojoj će se agregat instalirati, a osim za praktičnu obuku brodomašinskog kadra, agregat će poslužiti i za napajanje škole strujom za vrijeme ispada elektro-energetskog sistema.
Inače, Srednja pomorska škola intenzivno sprovodi programe prekvalifikacije svršenih srednjoškolaca drugih usmjerenja, za sticanje IV stepena stručnog zvanja u pomorstvu čime oni stiču mogućnost ukrcaja na brod u svojstvu kadeta palube ili asistenta stroja. U ovom trenutku školuju se dvije grupe sa skoro 40 kandidata što je maksimalan broj koji škola može primiti, a već od sječnja počeće prekvalifikacija još jedne grupe polaznika. Po razvojnom programu inače, predvidjeno je da se u narednih par godina u Srednjoj pomorskoj školi, u skladu sa zahtjevima pomorskog tržišta, te standardima Medjunarodne pomorske organizacije IMO i potrebama samih pomoraca, uvedu i novi obrazovni sadržaji. Tako bi do 2014 godine, trebala da bude otvorena Viša pomorska škola koja će biti primijenjena škola i pomorcima omogućiti da se obrazuju u kontinuitetu sa plovidbom i redovnim ukrcajem na brodovima, pa ugledu na slična riješenja u svijetu.
Audio: Ravnatelj Srednje pomorske škole Veljko Botica

Audio: Zanimljivost - Dockwise Vanguard