1207. obljetnica Bokeljske mornarice Kotor

Time to read
1 minute
Read so far

Nedjelja, 26. lipnja 2016. - 9:46
Autor: 

Danas Bokeljska mornarica Kotor proslavlja 1207. obljetnicu postojanja. U okviru proslave Dana Bokeljske mornarice sinoć je u crkvi Sv. Duha održana svečana akademija.

Akademija je započela taktovima Bokeljskog kola i stihovima koje je izgovorila voditeljica programa Slađana Vučetić. Viceadmiral Bokeljske mornarice Ilija Radović pozdravio je prisutne i čestitao novoizabranome admiralu Antonu Sbutegi, koji je nazočio sinoćnjoj Akademiji.

Pročitana su i pisme – čestitke upućene Mornarici  koje su zbog nemogućnosti da osobno nazoče uputili ministar kulture Pavle Goranović i Mali admiral Pavo Vičević. Prošlogodišnji  Mali admiral Petar Sindik izgovorio je stihove pjesme „Bokeljska mornarica“ dr. Miloša Miloševića.

O značaju Lepantske bitke koja ove godine obilježava 445. Obljetnicu govorio je mr. Jovica Martinović. Lepanska bitka, koja predstavlja najkrvaviju bitku na moru, odigrala se 7. listopada 1571. u današnjem Korinstkom zaljevu, a borbi proiv turskih osvajača pridružile su se i galije 8 gradova s istočne obale Jadrana, među kojima i galija Sveti Tripoun kojom je zapovijedao kapetan Jeronim Bizanti. U boju je potopljen "Sveti Tripun" na kojem je stradao i njen zapovjednik Jeronim Bizanti a svoj značajan doprinos pobjedi dali su i Peraštani koji su služili na brodu mletačkog dužda Sebastijana Veniera kao počasna straža glavne ratne zastave sv. Marka, dok je pilot na admiralskoj lađi Ivana Austrijskog bio je Peraštanin Petar Stjepkov Marković. Njemu je prije isplovljavanja iz Španjolske osobno priznanje odao kralj Filip II.

Predsjednik UO Bokeljske mornarice Aleksandar Dender u svome obraćanju zahvalio je dosadašnjem poredsjedniku UO Nikoli Ciku na svesrdnom zalaganju za dobrobit Mornarice i čestitao mornarima na izboru za novoga admirala.

Tijekom sinoćnje proslave dodijeljena su počasna zvanja novoizabranom rukovodstvu mornarice i bivšim i počasnim članovima koji su doprinijeli očuvanju i razvoju ove značajne institucije. U glazbenom dijelu programa sudjelovale su: ženska klapa "Primavera" iz Kotora,  profesorice tivatske Muzičke škole, kao i učenici Niže i Srednje Muzičke škole „Vida Matjan“ iz Kotora.

Danas, na Dan bokeljske mornarice, u 20 sati bit će postrojavanje Odreda, predaja zastave ispred zgrade Općine, primanje ključeva Grada od predsjednika Općine dr. Aleksandra Stjepčevića, a potom će se na Pjaci od sata u 20 sati i 40 minuta odigrati tradicionalno Kolo Bokeljske mornarice.