Bavarska glazba, ples i specijaliteti u centru Herceg Novog

Time to read
1 minute
Read so far

Nedjelja, 03. ožujka 2019. - 8:54
Autor: 

Bavarska glazba, ples, nošnja, čuveno pivo i kobasice predstavljeni su jučer brojnim građanima na „Malom bavarskom festu“ u centru Herceg Novog. Duh, zvuk i okus ove njemačke pokrajine na Jadran su donijeli predstavnici grada Incela, u okviru programa Dani njemačke kulture, koji je dio 50. Praznika mimoze.

Predstavnici Incela doputovali su s Glazbenom kapelom tog grada, koja ima tradiciju 250 godina i najstarije je takvo udruženje u Južnoj Bavarskoj. Nastupali su obučeni u bavarske narodne nošnje, a na drugoj strani Trga Nikole Đurkovića služene su čuvene bavarske kobasice i originalno bavarsko pivo koje su donijeli iz Njemačke za ovu manifestaciju.

Predsjednik Turističke organizacije grada Incela Gerhard Štajnbaher istakao je da je oduševljen onim što je do sada vidio u Herceg Novom.

„Prvi zvanični kontakti su uspostavljeni sinoć na večeri gastronomije i muzike. Bilo je malo vremena da se ozbiljnije razgovara, ali imamo danas dalje sastanke sa čelnicima Praznika mimoze i Turističke organizacije Herceg Novi na kojima ćemo da razgovaramo o saradnji koja je poželjna s obje strane“, kazao je Štajnbaher.

Ideja organiziranja Dana njemačke kulture i suradnje s gradom Incelom potekla je od direktorice Javne ustanove kulture „Herceg Fest“ Gordane Krcunović i Aleksandra Saše Petkovića, rođenog Novljanina koji već više od 20 godina radi u Njemačkoj kao hotelijer. Nakon što se rodila ideja, kontaktirana je i Turistička organizacija Herceg Novi, te se krenulo u zajedničku organizaciju ove manifestacije.

„Sada biti sam dio Praznika mimoze i doprinijeti svemu tome je neopisiv osjećaj. Nešto vratiti svome gradu to je, ja mislim, želja svakoga Novljanina“, istakao je Petković.

Pored jučerašnjeg programa, u okviru Dana njemačke kulture održana je večer gastronomije u lokalu Al Posto Giusto u Igalu. Petković kaže da su s tim restoranom imali fantastičnu suradnju, a „odužili su im se dobrom hranom i njemačkim pivom“.

„Gosti iz Njemačke oduševljeni su organizacijom, prijemom i žele ponovo da se vrate ovdje i ja se nadam da će pokazani entuzijazam ljudi pozitivno da ocijene i da ćemo raditi dalje na internacionalizaciji, da sve ovo dobije još već značaj i da se Herceg Novi na turističkoj i karnevalskoj karti postavi tamo gdje mu je mjesto“, poručio je Petković.

Incel je općina u području bavarskih Alpi, udaljena 25 kilometara od Salcburga i 100 kilometara od Minhena. Ima dvoranu za brzo klizanje u kojoj se održavaju svjetska prvenstva, pa su gosti grada svjetski i olimpijski pobjednici. Zanimljivo je da Incel ima manje od 5.000 stanovnika, a na godišnjoj razini ostvaruje oko 650.000 noćenja.