BiH: Kod Ravnog otkrivena reljefna oltarska pregrada iz crkve iz IX. stoljeća

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Ponedjeljak, 26. listopada 2020. - 8:27
Autor: 

Arheološki tim otkrio je na području Ravnog na jugu Bosne i Hercegovine vrijedni artefakt, kamenu reljefnu ploču oltarne pregrade iz crkve koja datira iz 9. stoljeća. 

Radeći na arheološkom lokalitetu Crkvina u mjestu Zavali na ostacima crkve sv. Petra pronađen je vrijedan dokaz o ukorijenjenosti kršćanstva na ovome području od ranih vremena, istaknula je arheologinja dr. Snježana Vasilj sa Sveučilišta u Mostaru.

„Ovo je za mene kruna istraživačkog rada. Našli smo ploču s reljefom oltarne pregrade koja asocira upravo na vrijeme najstarije crkve iz doba predromanike“, rekla je dr. Vasilj.

Na toj se ploči, koja je, kako kaže, bogato ukrašena, nalaze simboli vezani uz kršćanstvo. To je ptica koja drži grozd ili pak kalež.

„Dugo smo radili, dugo smo istraživali. Sasvim je sigurno da se devet stoljeća kršćanstvo na tome prostoru kontinuirano njegovalo. Posebno je to transparentno u srednjem vijeku“, istaknula ja ona.

Tijekom višegodišnjih istraživanja zaključeno je kako je na lokalitetu bilo izgrađeno čak pet crkava kroz dugu povijest. Na mjestu gdje je pronađena oltarska pregradna ploča zabilježeni su ostaci triju crkava.

Dr. Vasilj je pojasnila kako je ova crkva jedinstvena u BiH, a u Hrvatskoj postoje samo dvije slične građevine.

Osim tih objekata, u maloj crkvi i prostoru oko nje istražen je niz grobova koji svojom brojnošću, položajem, načinom gradnje, brojem sahranjenih osoba upotpunjuju znanstvenu sliku o ovom lokalitetu.

 

(Hina)