Bijeg u poeziju s Anđelkom Korčulanić

Time to read
1 minute
Read so far

Nedjelja, 17. lipnja 2018. - 10:28
Autor: 

Hrvatsko nacionalno vijeće Crne Gore i Zajednica Crnogoraca  Splita sinoć su priredili pjesničku večer Anđelke Korčulanić u Domu  kulture ,, Josip Marković" u  Donjoj  Lastvi.

Na početku večeri nazočne je pozdravio predsjednik Hrvatskog nacionalnog vijeća Crne Gore Zvonimir Deković, zahvalivši svima na dolasku.

Autorica je, razgovarajući s poznatim crnogorskim književnikom Mirašom Martinovićem, približila svoj umjetnički opus i izrazila želju za ponovnim dolaskom u Boku, koja će zasigurno biti jedna od glavnih inspiracija njezinih pjesama u narednom periodu.

Miraš Martinović je podsjetio nazočne na brojne kulturne događaje koji su organizirani u Domu kulture „Josip Marković“ te naglasio kako i ova večer predstavlja kontinuitet „onoga što je bilo i onoga što će biti“. Autorica je govorila o svojoj pjesničkoj pauzi, nakon čega su uslijedile brojne pjesme, a također je i spomenula motiv „mora“ koji je često prisutan u njezinim pjesmama. „Mislim da je more samo po sebi poezija. I kad miruje i kad je valovito i kad prijeti... Čovjek ili žena u osami kraj mora neminovno razgovara s morem. Postavlja pitanja i dobija odgovore i to se često posluži u pjesmama“, istakla je autorica Korčulanić. Ona je sama čitala svoje stihove na različitim narječjima iz nekoliko zbirki. Miraš Martinović je kazao da kada nosimo neki dar u sebi, doći će trenutak kada ćemo to morati iskazati.

Marin Čaveliš iz Podgorice, jedan od autora čije su pjesme predstavljene u zbirci ,,Versi kamena i mora- poezija suvremenih hrvatskih pjesnika Crne Gore“ bio je pravo glazbeno osvježenje predstavivši dva mlada momka koji su uglazbili njegove stihove. Klapa Jadran je kao i uvijek svojom dalmatinskom notom doprinijela da glazbeni dio večeri bude potpun.

Autorica je izrazila zahvalnost gospodinu Mišu Ratković, bivšem predsjedniku Zajednice Crnogoraca Splita, od koga je i potekla ideja za ovu pjesničku večer. Na kraju večeri, predsjednik HNV-a Zvonimir Deković je autorici uručio prigodne darove.

Književnoj večeri je, između ostalih, nazočio i konzul Republike Hrvatske u Kotoru Marijan Klasić sa suradnicima.

 

 

Anđelka Korčulanić

Rođena je 1956. god u Splitu. Član je Društva hrvatskih književnika, Hrvatskog književnog društva Rijeka,  Udruge FRiKK, Zagreb i ULKU „Vlaho Bukovac“, Split. Počasni je član Društva nezavisnih književnika Bugarske. Piše poeziju, kratke priče i pjesme za djecu.  Izdala je četiri zbirke pjesama „Stih u boji mora“, Naklada Bošković, Split, (2012.) , a u izdanju Hrvatskog književnog društva Rijeka zbirke „Stope u pijesku vremena“ (2014.), „Na vihoru ljubavi“ (2015.) i „Bit će ti žao“ (2017.)

 

Zastupljena je u više od 90 zajedničkih zbirki pjesama u Hrvatskoj, Sloveniji, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Srbiji, Makedoniji i Bugarskoj. Pjesme su joj predvođene na slovenski, makedonski, engleski, bugarski i rumunjski jezik. Uvrštena je u antologiju „More mora“, Studio moderna i Naklada Đuretić, Zagreb (2014.),  bugarsku antologiju „Balkanski glasovi“ (2016.) i „Svezden tlasok“, Skopje (2017.) Sudionica je mnogih poetskih događanja i festivala i dobitnica više nagrada i pohvala.