Bogate trpeze na 12. festivalu „Žućenica fest“

Time to read
1 minute
Read so far

Nedjelja, 19. lipnja 2016. - 10:32
Autor: 

U organizaciji Organizacije žena i Radio Tivta, jučer je na Trgu od kulture u Tivtu održan 12. po redu međunarodni kulturno - gastronomski festival „Žućenica fest“.

U ime organizatora Festivala, nazočnima se obratio Mašo Čekić, koji je pozdravio sve nazočne i predstavio sudionike manifestacije.

Na manifestaciji su sudjelovali: Kolo srpskih sestara, Radio Tivat, NVO Harlekin iz Donje Lastve, Luštica Bay, Organizacija žena Risan, Organizacija žena Tivat, Hrvatska građanska inicijativa, Aktiv žena Socijaldemokrata, Bokeški Forum, Sportsko - ribarsko društvo Pagar, Buregdžinica Ass, restoran Bura Bura, Vodena kočija, NVO Ruke iz Herceg Novog, Fakultet za mediteranske studije.

Gradonačelnica Tivta dr. Snežana Matijević pohvalila je Organizaciju žena Tivat na čelu s Blaženkom Vučurović: „Svojim radom čine Tivat prepoznatljiv po žućenici, po dobroj energiji, po ovoj originalnoj ideji, koja nas svake godine iznova okuplja. Moje prisustvo neka bude znak podrške Žućenica fest-u i svemu što vrijedne žene Tivta rade. Organizatorima želim dugovječnu i uspješnu manifestaciju, a posjetiocima da uživaju u izloženim đakonijama“.

Na štandovima je bilo izloženo više od 250 jela od žućenice, što je privuklo veliki broj posjetitelja, koji su uživali u bogatim delicijama, od salata, kiflica, rolata, pita, bureka, preko ribe, do slatkih jela.  

„Do ideje nije teško doći gdje su vrijedne i kreativne žene, to se vrlo brzo dogovori, tako da smo imali zajedničke dogovore što će ko da napravi i bilo je tu zaista raznih stvari, od specijalnih pita, salata sa bakalarom, pire od cvekle, do kuglica sa sirom i žućenicom, slatkog slanog, toć od mesa sa makarulima… Za nekih 15-20 minuta sve je planulo, kao što vidite, što znači da je bilo dobro“, izjavila je za Dux Radio prof. Ružica Lazarević, koja je bila za štandom Hrvatske građanske inicijative.  

 „Pripreme su bile par dana, kao što vidite pun je stol svih mogućih delicija. Udruženje Harlekin učestvuje svake godine od početka. Nas je sedam žena koje aktivno rade; rade za Karnevala, rade za Žućenicu, tako da smo uvijek aktivne u svemu. Na našem stolu se nalazi proja sa žućenicom, jaja punjena salatom, a ta salata se sastoji od tunjevine, ima žita, mrkvice; žene imaju svoju maštu i one ispune sve to“, rekli su nam iz NVO „Harlekin“ iz Donje Lastve“.

Feštu je uveličalo Glazbeno prosvjetno društvo Tivat, kao i uvijek zanimljivi KUD Boka, a pravu malu feštu napravio je VIS Exodusi izvodivši poznate dalmatinske i mediteranske pjesme.  Na manifestaciji su sudjelovale i plesne grupe Bellisima i Enigma, kao i vokalni solisti Muzičke škole.