Dario Musić - posljednje zbogom čovjeku, koji je spajao dvije države

Time to read
1 minute
Read so far

Nedjelja, 30. listopada 2016. - 10:14
Autor: 

Jučer je u palači Bizanti  u Kotoru održana komemoracija za Darija Musića, čovjeka koji je svojim djelovanjem, humanošću i kulturnim zalaganjem za Hrvate u Crnoj Gori zaista uradio mnogo. Čovjek, koji je nakon svog života za sobom ostavio svoja djela, rad i obrise svega onoga čime se Hrvati kao manjina u Crnoj Gori mogu ponositi.

Na početku, nazočnima se obratio Mario Brguljan, predsjednik Hrvatskog  građanskog  društva Kotor, osvrnuvši se na sam životni put gospodina Musića.

„Dario je prihvatio uključenje u aktivnosti Hrvatskog građanskog društva, prihvaća da bude tajnik Društva, a u nadolazećom godinama obnašao je mnoge odgovorne  dužnosti kao član Predsjedništva. Od tada su njegove aktivnosti u HGD – u uspješne, prepoznatljive kako u krugu korpusa u Crnoj Gori tako i u Hrvatskoj“ – istakao je gospodin Brguljan.

 Također je naglasio da je  u domu gospodina Musića godinama djelovalo prvo uredništvo Hrvatskog glasnika. Veliki napredak o podizanju hrvatske svijesti učinjen je 2004. god., kada je uspješno pokrenut projekt „Učimo hrvatski“,  čiji je voditelj projekta bio   gospodin Dario Musić.

 Značajne manifestacije, susreti, kao i obilježavanje događaja iz povijesti Hrvata u Crnoj Gori te povezivanje i udruživanje Crnogoraca i Bokelja u Hrvatskoj, gdje je Društvo bilo organizator, a Dario Musić član, ostavile su veliki i prepoznatljivi trag.

Monografija Hrvatskog građanskog društva Crne Gore 2003. - 2013., čiji je autor gospodin Musić obogatila nas je znanjem, kao i brojna djela i knjige kojima je dao doprinos hrvatskoj nacionalnoj zajednici.

Gospodin Brguljan se osvrnuo na brojne projekta, koje je gospodin Musić pokrenuo, kao što su Tjedan hrvatskih manjina, Hrvatski dani u Boki, Bokeljska priča, upis srednjoškolaca u Hrvatskoj i dr.

2003. je zahvaljujući upravo njemu  obnovljena manifestacija Tripundanske svečanosti, koja traje i danas. Iste godine je i nositelj projekta za pomoć bolesnima i nemoćnima, koji se godinama realizirao u suradnji s hrvatskim Crvenim križem. „Jedan od najvažnijih zadataka bila je uspostava prekinutih odnosa regija Boke i Dubrovnika. Plemeniti cilj i jamstvo za suživot u miru budućim generacijama“ .

Kao tajnik i član Predsjedništva Hrvatskog građanskog društva djelovao je do 2005.

 Gospodin Musić je odgovoran za promicanje nacionalnog i kulturnog  identiteta Hrvata u Crnoj Gori, za gradnju mostova mira, povjerenja i suradnje. Udruga dragovoljaca Hrvatske ratne mornarice Dubrovnik dodijelila  mu je  značajno priznanje kao počasnom članu, 2014. je odlikovan ordenom Reda Ante Starčevića  od tadašnjeg predsjednika Republike Hrvatske.

„Ponekad je stvarno teško uočiti tihe ljude s viškom radne energije i potencijala, a s konačnim deficitom, kada je u pitanju samopromocija. Jedan  od rijetkih čije se ime u Boki spominje s velikim poštovanjem i uvažavanjem među Hrvatima, ali i ostalim građanima je Dario Musić“.  

Komemoraciji su prisustvovali brojni prijatelji, suradnici, kao i svi oni koji poštuju rad i djela Darija Musića.