Donacija NR Kine Općini Kotor

Time to read
1 minute
Read so far

Srijeda, 31. kolovoza 2016. - 9:10
Autor: 

Jučer je u Općini  Kotor potpisan protokol o donaciji između NR Kine, koju zastupa NJ.E.g. Cui Zhiwei, veleposlanik  NR Kine u Crnoj Gori; i Općine Kotor, koju zastupa dr. Aleksandar Stjepčević, predsjednik Općine Kotor.

Pored potpisnika, svečanosti su prisustvovali i direktori osnovnih škola s područja Općine Kotor: Drago Stamatović (O.Š. “Njegoš”), Nebojša Kuč (O.Š. “Narodni heroj Savo Ilić”), Draško Šćekić (O.Š. “Veljko Drobnjaković”), Aleksandar Vulić (O.Š. “Ivo Vizin), Zoran Milićević (O.Š. “Nikola Đurković).

NR Kina, preko svog  veleposlanstva u Crnoj Gori, donira novčana sredstva u iznosu od 12,542.10 eura Općini Kotor za kupovinu 291 kompleta školskih udžbenika svim učenicima prvacima s teritorija Općine  Kotor.

„Opština Kotor u ime svojih najmlađih sugrađana izražava zahvalnost narodu NR Kine za donaciju kojom naša dva naroda pokazuju želju i spremnost za produžetkom saradnje koja se očituje kroz dalje zbližavanje, sa posebnim akcentom na buduće mlade generacije, kao osnov za stvaranje novog, humanijeg, boljeg Svijeta“, kazao je d.r Aleksandar Stjepčević, predsjednik Općine Kotor.

Ova plemenita inicijativa pokrenuta je u svjetlu desetogodišnjice uspostavljanja diplomatskih odnosa između Crne Gore i NR Kine, kao i dosadašnje intenzivne komunikacije i dobre suradnje s Općinom Kotor. Upravo zahvaljujući toj komunikaciji, i dosadašnjim u potpunosti uspješnim suradnjama, proizašla je i ova inicijativa.

“Važan dio razvoja jedne države predstavlja obrazovanje. Imajući priliku da pomognemo đacima prvacima sa područja Opštine Kotor, ujedno smo dobili i priliku da od najranijeg doba gradimo prijateljstvo između naše dvije zemlje. Ovom prilikom, u ime svoje države, ambasade, i svoje lično, zahvaljujem predsjedniku Opštine Kotor dr Aleksandru Stjepčeviću što je omogućio da se ovaj čin dogodi. Naše prijateljstvo je tradicionalno, i iz tog razloga ima izuzetnu perspektivu. Nadam se da ćemo u budućem periodu uspjeti i da organizujemo razmjene učenika naših država. Dosadašnje iskustvo Kotora, i kineskog grada pobratima Xi An-a je izuzetno, i predstavlja primjer dobre saradnje koju ćemo u budućnosti razvijati”, kazao je NJ.E.g. Cui Zhiwei, veleposlanik  NR Kine u Crnoj Gori.

Općina Kotor je i do sada nastojala da pomogne roditeljima u pripremi djece za početak školske godine, a ovogodišnjom akcijom dodjele besplatnih udžbenika obuhvaćeni su svi učenici prvih razreda kotorskih osnovnih škola.

“Pored udžbenika za čiju je kupovinu sredstva obezbijedila NR Kina, Opština Kotor je obezbijedila sredstva za kupovinu školskog pribora za đake prvake sa teritorije Opštine Kotor. Đaci će prvog dana škole dobiti udžbenike i školski materijal potreban za pohađanje prvog razreda osnovnog obrazovanja”, dodao je dr. Aleksandar Stjepčević, predsjednik Općine  Kotor, i još jednom  zahvalio NR Kini, i Veleposlanstvu Kine u Crnoj Gori, uz uvjerenje da će u budućnosti imati još pozitivnih projekata, čijim realizacijama ćemo jako brzo svjedočiti.