Posjet izaslanstva NR Kine Općini Kotor

Time to read
1 minute
Read so far

Petak, 08. srpnja 2016. - 15:16
Autor: 

Predsjednik Općine Kotor priredio je danas prijam za izaslanstvo NR Kine.

Na sastanku je bilo riječi o dosadašnjoj suradnji između pobratimskih gradova Xi An-a i Kotora, kao i generalno o razmjeni dobara između grada Kotora i NR Kine.

Predsjednik Općine Kotor, dr. Aleksandar Stjepčević izrazio je posebno zadovoljstvo zbog toga što djeca “Palate mladih” iz Xi an-a od 30. lipnja do 13. srpnja borave u Kotoru, sudjelujući na KotorArt kotorskom festivalu pozorišta za djecu, dodajući kako su djeca uvijek izuzetni veleposlanici, koji na najljepši način predstavljaju kulturu jedne zemlje.

Veleposlanik NR Kine u Crnoj Gori, Nj.E. Cui Zhiwei istakao je svoje zadovoljstvo što prisustvuje ovakvoj organizaciji, i čestitao svjetski uspjeh Općine Kotor koja se našla među 10 najboljih destinacija koje treba posjetiti u 2016. godini, prema preporuci turističkog referenta “Lonely planet”.
On je također istakao značaj ovog posjeta, koja se održava onda kada se i obilježava 10 godina diplomatskih odnosa između Crne Gore i NR Kine, kao i 3 godine od pobratimljenja gradova Kotor i Xi An.
Veleposlanik je također istakao spremnost i želju NR Kine da i dalje promovira kinesku kulturu u Crnoj Gori, te najavio otvaranje Kineskog kulturnog centra u Kotoru, o čijem je osnivanju danas diskutirano.
U sklopu ovakvog centra, svi građani Crne Gore, a i turisti koji posjećuju Kotor, imat će priliku da se upoznaju s kineskim borilačkim vještinama, kaliografijom, kao i sa svim vrstama kineskih vizualnih umjetnosti.

Pored Kineskog kulturnog centra, Ambasador NR Kine u Crnoj Gori, Nj.E. Cui Zhiwei govorio je i o potencijalnoj suradnji u sferi medicine, u tom smislu da tradicionalni kineski medoti liječenja budu zastupljeni i u kotorskim medicinskim ustanovama.

Direktor Palate mladih iz Xi An-a Mao Fuping je također zahvalio na prijamu, i istakao svoje zadovoljstvo zbog posjeta Kotoru. On je istakao da su djeca oduševljena kako Kotorom, tako i gostoljubivošću koja ih je dočekala od strane domaćina.

U sklopu ovog posjeta,  veleposlanik NR Kine u Crnoj Gori, Nj.E. Cui Zhiwei predsjedniku Općine Kotor uručio je i jubilarni koverat povodom desetogodišnjice uspostavljanja diplomatskih odnosa Crne Gore i NR Kine.