Izaslanstvo kineskog grada Čengdu posjetilo Kotor

Time to read
1 minute
Read so far

Utorak, 15. studenog 2016. - 9:15
Autor: 

Jučer je predsjednik Općine Kotor dr. Aleksandar Stjepčević sa suradnicima primio izaslanstvo kineskog grada Čengdu.

Na sastanku je bilo riječi o dosadašnjoj suradnji između Narodne Republike Kine i kotorske Općine.

“Izuzetno sam zahvalan za Vaše prisustvo danas. Saradnju NR Kine i Kotora ocjenjujem kao veoma uspješnu na više aspekata. Mi smo pobratimi sa kineskim gradom Ksi anom, a pored toga radili smo niz značajnih zajedničkih projekata. Takođe, raduje me potencijlno bratimljenje sa gradom Čegdu, zato što imamo mnogo zajedničkih karakteristika koje možemo iskoristiti u cilju promocije naših gradova”, kazao je na sastanku predsjednik Općine Kotor dr. Aleksandar Stjepčević.

Odluka o prihvatanju inicijative za realizaciju suradnje i bratimljenje s gradom Čengdu, provincija Sečuan, Kina  je usvojena na sjednici SO Kotor u Avgustu ove godine. Ovakva inicijativa potekla je iz grada Čengdu po preporuci veleposlanstva NR Kine u Crnoj Gori, Nj.E. Cuei Dživeja.

Predstavnik kancelarije za međunarodnu suradnju Gradske Vlade Čengdu-a, g-din Lu Veilijang je također iskazao svoje zadovoljstvo dosadašnjom suradnjom i potencijalnom realizacijom planova:

“Hvala što ste nas danas ugostili. Bila nam je čast da posjetimo drevni Kotor. Siguran sam da ćemo zajedno uspješno sarađivati na poljima kulture, turizma, edukacije i ekonomije”, istakao je on.

Čengdu ima 12 milijuna stanovnika, poznatiji je kao "Ajped Siti", po tvornici za sklapanje "Eplovog" tablet računara, i jedan je od vodećih ekonomskih cenatara Kine.

Čengdu je metropola u dubokom kineskom zaleđu i prijestonica provincije Sečuan. Također se nalazi na čelu liste svjetskih gradova koji se najbrže razvijaju, zbog čega je uzor stručnjacima za urbanizaciju. Kineski privredni rast se tijekom proteklih 15 godina kretao oko 10 posto, dok je u Čengduu rast iznad prosjeka zemlje. Nalazi se na prvom mjestu 'Forbsove' liste gradova koji će u budućnosti najbrže rasti, kao grad koji izuzetne mogućnosti za industriju spaja s održivim urbanističkim razvojem i komunalnom strukturom.