Čvrste veze gradova pobratima - Kotora i Xi'ana

Time to read
1 minute
Read so far

Četvrtak, 11. lipnja 2015. - 13:17
Autor: 

Prijateljstvo gradova Kotora i Xi'ana započelo je 2012.godine, od kada ova dva grada njeguju i produbljuju svoj odnos. Shodno tome, gradonačelnik Xi'ana Dong Đun koji boravi u posjet Kotorskoj općini, darivao je Kotoru repliku kineskog ratnika rađenog od terakote, koji simbolizira kulturu i povijest okruga  Lintong u kojem  se nalazi lokalitet ovakvih ratnika, po čemu su poznati diljem svijeta.

Time je Kotoru, i Pomorskom muzeju gdje je statua smještena učinjena velika čast, po riječima gradonačelnika Kotora Aleksandra Stjepčevića: “ Ova skulptura predstavlja simbol prijateljstva između Kotora i Xi’ana započetog 2012. godine. Ona znači i slavnu istoriju Xi’ana dugu 3 hiljade godina, koja je dio bogate kulture i tradicije Kine. O tome govori i veličanstveni  lokalitet sa oko 8 hiljada vojnika od terakote“.

“Ova naša posjeta je samo jedan korak dalje ka konkretizovanju saradnje između naša dva grada. I Kotor i Xi’an su veoma poznati kulturni centri koji imaju jako bogatu istoriju. Postoji veoma dobra osnova za razvijanje saradnje na mnogim poljima. Ovdje sam samo jedan dan ali sam već stekao utisak da je u Kotoru turizam veoma razvijen i to vidim kao početnu tačku za razvoj saradnje” rekao je u obraćanju gradonačelnik Xi’ana Dong Đun.

Po riječima gradonačelnika Stjepčevića, predstavnici oba grada su razgovarali o produbljenju suradnje, za početak na polju culture i turizma, a kasnije i za ostale poduzetničke aktivnosti. Također postoji želja da se napravi i Kineski kulturni centar u Kotoru, te su predstavnici Općine u intenzivnoj potrazi za adekvatnim prostorom, jer smatraju da bi time ostvarili dobru suradnju na polju poduzetništva i Kotoru doveli nove investitore.

Terakota ratnik koji je smješten na prizemlju Pomorskog muzeja, govori  jednu lijepu priču o kineskoj civilizaciji, ali ujedno prenosi poruku o sada već čvrstom prijateljstvu Kotora I Xi’ana.