Dostojanstvo elegancije

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Subota, 30. srpnja 2016. - 9:56
Autor: 

Veliko ime svjetske koncertne scene – pijanist Nikolaj Luganski obogatio je ovogodišnji program KotorArt Don Brankovih dana muzike svojim resitalom u crkvi Sv. Duha.
Kao umjetnik „izuzetne širine i dubine izraza, podjednako sposoban za rafiniranost, osjećajnost i  kristalno čistu ljepotu (...) i za virtuozitet koji ostavlja bez daha“ (The Financial Times), pred kotorskom publikom svirao je djela Sezara Franka, Franca Šuberta, Petra Čajkovskog i Sergeja Rahmanjinova.

 

"Ne osvrćem se na to što ljudi pišu o meni. Da biste napisali nešto o nekome, potrebno vam je samo nekoliko sekundi, međutim, da biste napisali dobru muziku potrebno je da prođe dosta vremena, i da biste dobro odsvirali kompoziciju, tome moraju prethoditi sati vježbanja.
Ja se fokusiram isključivo na muziku. Muzika je ista kao i međuljudski odnosi. Na neku osobu dobro reagujete - tako i ja na neke kompozicije dobro reagujem. Prema nekoj osobi ste neutralni - i ja sam prema nekoj muzici neutralan. Ukoliko sam prema određenoj kompoziciji neutralan, trudim se da je ne izvodim",
kazao je Luganski nakon koncerta.

 

"Dvorana ŠOSMO "Vida Matjan", Crkva Sv. Duha je izuzetan ambijent, koji mi je omogućio intimnu atmosferu, i bliskost sa publikom. Klavir, Stenvej, koji ovdje imate, jedan je od boljih na kojima sam svirao. Evropski muzički centri nemaju ovako dobar instrument", dodao je Luganski.