Nikolaj Luganski na KotorArt Don Brankovim danima muzike

Time to read
1 minute
Read so far

Subota, 28. svibnja 2016. - 11:21
Autor: 

Jedan od najzapaženijih ruskih pijanističkih virtuoza, Nikolaj Luganski, bit će gost ovogodišnjih KotorArt Don Brankovih dana muzike. Okarakteriziran kao umjetnik čiji talent odiše tehničkom lakoćom i urođenom glazbenom kvalitetom, ovaj ruski pijanista posebno je cijenjen po svojim virtuoznim, ali istovremeno rafiniranim i analitičnim interpretacijama Rahmanjinova i Prokofjeva. Brojna diskografska priznanja ovog umjetnika, među kojima su i nagrade Diapason d'Or, BBC Music Magazine Award i ECHO Klassik za interpretacije djela Rahmanjinova, Čajkovskog i Šopena,  svjedoče o njegovu izvanrednom pijanističkom umeću koje nosi obilježja ruskog romantičarskog nasljeđa. U predstojećim sezonama ovog umjetnika očekuju nastupi s Londonskom filharmonijom, Pariškim orkestrom, Budimpeštanskim festivalskim orkestrom, Ruskim nacionalnim orkestrom,  Sanktpeterburškom filharmonijom, kao i suradnja s prestižnim svjetskim umjetnicima poput Miše Majskog, Vadima Rjepina i Aleksandra Knjazeva, itd. Luganski je umjetnički direktor Festivala Rahmanjinov (Tambovu, Rusija), a od 2013. godine nosi i priznanje Narodnog umjetnika Rusije.

Nikolaj Luganski nastupa u okviru petnaestih KotorArt Don Brankovih dana muzike, 28. 7. u crkvi Sv. Duha. U okviru recitala koji nosi naziv  "Dostojanstvo elegancije" publika će imati priliku da uživa u djelima Franka, Šuberta, Čajkovskog i Rahmanjinova u interpretaciji jednog od najčuvenijih svjetskih pijanista današnjice.

KotorArt Don Brankovi dani muzike bt iće svečano otvoreni 13. 7., programom pod nazivom Decenija, kojim se obilježava desetogodišnjica obnavljanja državne nezavisnosti, ali i deset godina od smrti don Branka Sbutege, istaknutog humaniste, intelektualca i kulturnog poslenika, koji je i jedan od osnivača KotorArt-a. Program otvaranja, u suradnji s Muzejom Perast obuhvata izložbu radova Veselina Banjevića pod nazivom Ex Voto, posvećenu uspomeni na don Branka Sbutegu, kao i promociju Sbuteginih sabranih djela. U večernjim satima, na pjaci sv. Tripuna premijerno će biti prikazan dokumentarni film u produkciji RTCG posvećen don Branku Sbutegi. Na istom mjestu, Festivalski orkestar KotorArt-a, pod dirigentskom palicom maestra Mira Homena, uz soliste čelistu Dmitrija Prokofijeva i sopranisticu Oliveru Tičević izvest će djela Nine Perović, Aleksandra Perunovića i Ive Josipovića. Riječ je o tri svjetske premijere djela koja su, inspirirana opusom don Branka Sbutege, nastala kao porudžbine KotorArt-a. 30. i 31.7., na koncertima pod nazivom Miloš Invites, nastupit će gitarist svjetske reputacije Miloš Karadaglić. U okviru suradnje s kompanijom Luštica Bay, prvi koncert bit će održan u sklopu ovog ekskluzivnog kompleksa, a drugi na Ljetnoj pozornici u Kotoru. Dok je Karadaglić do sada na Don Brankovim danima muzike svirao recitale i nastupao s orkestrom, ovaj put će nastupiti u komornom sastavu. Pored njega, kotorskoj publici će se predstaviti još dvoje mladih i svjetski afirmiranih umjetnika, koji također ekskluzivno snimaju za Deutche Grammophon: prvi klarinetist Berlinske filharmonije, Andreas Ottensamer i Ksenija Sidorova “ambasadroka harmonike” kako je naziva kritika.