Miloš Karadaglić s poznatim glazbenicima u Kotoru

Time to read
2 minutes
Read so far

Subota, 11. lipnja 2016. - 10:09
Autor: 

Jedan od istaknutih  programa KotorArt Don Brankovih dana muzika, Miloš Invites, na kojem će nastupiti naš gitarista svjetske reputacije, organiziran je u partnerstvu s Lušticom Bay, jedinstvenim stambenim kompleksom sakrivenim u spektakularnom pejzažu crnogorske obale, koja će ovom prilikom poslužiti i kao nesvakidašnja scenografija. Miljenik crnogorske publike, Miloš Karadaglić, do sada je bio čest gost Don Brankovih dana muzike, a ovaj put će u okviru ekskluzivnog koncepta KotorArt-a zapravo predstavljati domaćina. Svjetski poznati umjetnik je tako dobio priliku da po svom izboru pozove i ugosti svjetski priznate soliste, te da zajedno s njima osmisli zajedničke nastupe za crnogorsku publiku. Gosti Miloša Karadaglića bit će njegovi prijatelji, afirmirani umjetnici, ekskluzivci najveće izdavačke kuće za umjetničku glazbu  Deutsche Grammophon: mezzosopranistica Klara Moriz, klarinetista Andreas Otenzamer i harmonikašica Ksenija Sidorova.

U okviru projekta Miloš Invites publika će imati priliku da uživa u širokom repertoaru koji uključuje djela poznate svjetske glazbene  literature od Baha do Bitlsa i to na dva koncerta. Prvi koncert bit će održan 30. 7., na plaži Luštice Bay, dok će kotorska publika renomirane umjetnike moći da čuje i na Ljetnoj pozornici u Kotoru 31. 7. 

Miloš Karadaglić je pažnju svjetske javnosti privukao 2011. godine debitantskim albumom Mediterráneo, koji je tada predstavio i na Don Brankovim danima muzike u Kotoru. Rođen u Podgorici, gdje je s osam godina počeo da svira gitaru, Karadaglić je sa sedamnaest upisao Kraljevsku muzičku akademiju u Londonu. Kao ekskluzivni umjetnik izdavačke kuće Deutsche Grammophon izdat je njegov drugi album Latino 2012. godine, za koji je dobio nagradu nagrade Classic Brit i Echo Klassik, a potom i albumi Miloš, Canción i drugi. Nastupao je pred publikom Evrope, Azije i Amerike u gotovo svim prestižnim svjetskim dvoranama, a kao solista imao je prilike da surađuje sa Simfonijskim orkestrom Atlante, Kraljevskim škotskim nacionalnim orkestrom, Londonskom filharmonijom, Engleskim komornim orkestrom, Filharmonijom Hong Konga, i dr.

Mezzosopranistica  Klara Moriz istakla se kao umjetnik nove generacije (New Generation Artist)  BBC Radija 3. Pod pokroviteljstvom Kirckman Concert Society ostvaruje svoj debi 2007. godine i od tada nastupa na koncertima i festivalima diljem  Europe i Sjeverne Amerike. Ova španjolska umjetnica s karijerom u usponu, je također i suradnica Kraljevske muzičke akademije u Londonu i ekskluzivac kompanije Deutsche Grammophon.

Prvi klarinetist Berlinske filharmonije Andreas Otenzamer okarakteriziran je kao „ubersolista i fenomen“ (NRC Handelsblad) koji ljepotom tona i kvalitetom glazbene  interpretacije osvaja publiku i kritičare diljem  svijeta.  Pored svojih aktivnosti u polju umjetničke muzike, polje zanimanja ovog renomiranog glazbenika  proteže se i na područje popularne glazbe , pa iza sebe ima i suradnju s Tori Amos i albumu Night of Hunters.

Ksenija Sidorova, od strane kritike često nazivana i  “ambasadrokom harmonike”, uspješno surađuje s umjetnicima poput Miloša Karadaglića, Huana Diego Floreza, Nikole Benedetija, Tomasa Goulda i Jozefa Kalleja. Ova „vrhunski suptilna i virtuozna umjetnica“ (The Arts Desk) također surađuje i s Avi Avital i Itamar Doari u world music projektu  Između svjetova sa kojim će u tijeku 2016. nastupati na koncertnim podijima i u nekonvencionalnim koncertnim prostorima diljem  Europe i SAD-a.

Osamnaest glavnih i preko stotinu pratećih programa KotorArt Don Brankovih dana muzike održavaju se u periodu od 13. 7. do 17. 8., pod pokroviteljstvom UNESCO-a, Ministarstva kulture i Općine Kotor, a s podrškom Luštice Bay, Coca-Cole, Prve banke Crne Gore i drugih sponzora i partnera.