Đukanović: Kompromisa sa nacionalistima neće biti

Time to read
2 minutes
Read so far

Petak, 19. lipnja 2020. - 22:31
Autor: 

Crna Gora će istrajati na postulatima multietničkog građanskog društva koje usvaja evropski sistem vrijednosti, i uprkos brojnim političkim pritiscima kompromisa sa nacionalistima i onima koji žele da unište tekovine ove generacije, neće biti, poručio je predsjednik države Milo Đukanović na radnom ručku sa ambasadorima zemalja EU u Crnoj Gori, komentarišući odnos crkve i države.

On je na radnom ručku, u organizaciji ambasadora Hrvatske, predsjedavajuće Savjetu EU, Veselka Grubišića, upoznao ambasadore sa aktivnostima i planovima Crne Gore u sprovođenju strukturnih reformi i jačanju investicione konkurentnosti.

- Pomoć Evropske unije EU biće ključna i za narednu fazu oporavka naše ekonomije, posebno za otvaranje granica, finansijski podsticaj, ekonomsku stabilnost i razvoj i koncipiranje dugoročnog ekonomsko-investicionog okvira - kazao je Đukanović.

Đukanović je zahvalio ambasadoru Grubišiću na inicijativi za organizovanje razgovora, ali i na visokoj pažnji koju je Hrvatska posvetila temi proširenja tokom predsjedavanja što je, kako je rekao, izuzetno važno za Crnu Goru i region, kao i za EU.

- On je posebno zahvalio Evropskoj uniji i svim zemljama članicama na izuzetnoj pomoći koju su pružili Crnoj Gori u vrijeme prve faze borbe sa koronavirusom u kojoj je naša zemlja ostvarila odlične rezultate, i pokazala funkcionalnost institucija, kompetentnost zdravstvenog sistema i visok nivo društvene odgovornosti - saopšteno je iz Đukanovićevog kabineta.


Predsjednik države je ambasadorima potvrdio da je evropeizacija i dalje put bez alternative za region u kojem se, kako je rekao, i danas vode teške bitke za evropsku perspektivu.

- Dalja evropeizacija suštinski je interes i regiona i EU - poručio je Đukanović i u tom kontekstu pozdravio otvaranje pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom, što je, kako je rekao, podsticaj za sve.

Izrazio je očekivanje da će Crna Gora zasluženo i opravdano uskoro otvoriti poglavlje 8, što bi, ističe, bilo i priznanje i potvrda da EU stoji iza svojih riječi, da nastavlja sa politikom otvorenih vrata.

- Mada ni drugačija odluka neće uticati na naš euroentuzijazam - poručio je Đukanović.

On je diplomatske predstavnike zemalja EU upoznao i o planovima za predstojeće parlamentarne izbore u Crnoj Gori, ističući da je vladajuća struktura uvijek bila spremna za dijalog sa opozicijom oko izbornih uslova, ali ne i da dozvoli neodgovorno ponašanje i dovede u pitanje funckionalnost države.

Grubišić: Crna Gora može otvoriti posljednje poglavlje do kraja našeg predsjedavanja

Hrvatski ambasador Veselko Grubišić je istakao da mu je čast što je u ulozi domaćina kada njegova zemlja prvi put predsjedava EU, i to u vrijeme pandemije koronavirusa, i zahvalio svima na saradnji.

Uz podsjećanje na pomoć EU tokom najteže faze, posebno je zahvalio Đukanoviću i Crnoj Gori na odlučnosti i visokom profesionalizmu u borbi sa COVID19, repatrijaciji hrvatskih i građana drugih evropskih zemalja.

On je ocijenio da je Crna Gora vrednovala pomoć na dostojanstven način i pokazala da je pravi saveznik, država na koju se može računati.


Grubišić je poručio da Crna Gora isto tako može računati na EU i u procesu ekonomskog oporavka, podsjećajući da je i tokom pandemije Hrvatska bila veoma aktivna kao predsjedavajuća država, što je potvrđeno i održavanjem Zagrebačkog samita sa kojeg su poslate poruke ohrabrenja za evropsku perspektivu zemlja ZB.

Na toj liniji, Grubišić nije isključio da će Crna Gora otvoriti posljednje poglavlje u pregovaračkom procesu do kraja hrvatskog predsjedavanja.

Orav zadovoljan komunikacijom prijatelja


Šef delegacije EU u Crnoj Gori Aivo Orav je uz podsjećanje na veliku pomoć EU Crnoj Gori, izrazio zadovoljstvo komunikacijom između prijatelja, što, kako je rekao, Crna Gora i EU jesu.

Ambasadori zemalja EU iskazali su visoke ocjene za rezultate Crne Gore u izazovnom vremenu borbe sa korona virusom i najvećim dijelom iskazali interesovanje za ekonomski oporavak države i stvaranje ambijenta za uređen i proaktivan investicioni ambijent, kao i za aktuelna kretanja u regionu.

Đukanović je zahvalio na interesovanju i korisnim sugestijama, ističući da će vladavina prava kao preduslov ekonomskog razvoja i dalje biti ključni prioritet državne politike, kao preduslov za saradnju sa kredibilnim partnerima.

Izvor: pobjeda.me