HGI – Hrvatsko srce za Crnu Goru naša trajna misija

Time to read
3 minutes
Read so far

Utorak, 10. prosinca 2019. - 9:23
Autor: 

Intoniranjem crnogorske i hrvatske himne započela je svečana večer u Domu kulture „Josip Marković“ u Donjoj Lastvi, kojom je Hrvatska građanska inicijativa obilježila svoju 17. obljetnicu.

Moramo istaći da proslava 17. godine postojanja predstavlja jedan značajan događaj za Hrvate u Crnoj Gori, jer je dokaz jednog trajanja, borbe, žrtve i opstanka usprkos mnogim preprekama i poteškoćama.

Na početku večeri nazočnima se obratio veleposlanik Republike Hrvatske u Crnoj Gori Veselko Grubišić: „Otkad sam ja ovdje, ove tri godine, stvarno sam vidio jako veliku aktivnost raznih hrvatskih udruga, posebice Hrvatske građanske inicijative i Hrvatskog  nacionalnog  vijeća. S ponosom mogu reći da vas gospodin Adrijan Vuksanović ne predstavlja inferiorno u Podgorici, nego točno onako kako treba – dostojanstveno, sigurno i hvala ti, Adrijane, na tome, i siguran budi da će Hrvatska građanska inicijativa, kao i ti i svi vi imati podršku“.

Veleposlanik je istakao jaku potporu Republike Hrvatske Crnoj Gori ka euroatlantskom putu: „Hrvatska će sljedeće godine, za dvadesetak dana, početi presjedanje Vijećem Europske unije. Mi smo bili na redu tek za nekih pet godina, možda i više. Nevjerojatno kako se to okreće i trudit ćemo se i lobirati i zbog vas, Hrvate iz Crne Gore. Lobirat ćemo i da se otkoči ovaj crnogorski proces, a lobirat ćemo i da Albanija i Makedonija započnu svoje pregovore i da dobiju jasnu definiciju“. Također je iskazao potporu Bosni i Hercegovini. Veleposlanik se osvrnuo i na izbornu godinu, koja je pred nama: „Znam da vam je sljedeće godine izborna godina, ja se ne smijem miješati u izbore, moram biti neutralan, ne dajte se, držite se skupa, Hrvatska će stajati uz vas“. Na kraju svom obraćanja, čestitao je predstojeće blagdane te HGI-ju poželio puno uspjeha na sljedećim izborima.

Predsjednik Hrvatske građanske inicijative Adrijan Vuksanović je istakao zadovoljstvo što se ova obljetnica obilježava upravo u Domu kulture „Josip Marković“ u Donjoj Lastvi: „Večeras, kada sam dolazio u ovo zdanje, koje je od posebnog značaja za sve nas, jer su ga sagradili oni prije nas, naši preci i uskoro će se navršiti sto godina da je on ovdje; čuo sam one naše hrvatske pjesme, koje smo dugo vremena potiho slušali u svojim domovima. A, kao što vidite večeras to radimo na jedan transparentan  način, u  jednoj slobodi koja svjedoči da smo mi jedna  vitalna  zajednica, iako prilično mala, ali da smo svjesni svog identiteta i da ne namjeravamo odustati u njegovanju svih onih vrijednosti koje čine hrvatski identitet, i u Boki kotorskoj i u Crnoj Gori“.

Vuksanović je istakao da sama obljetnica predstavlja jedno zajedništvo te izrazio zadovoljstvo dolaskom veleposlanika Grubišića, koji na jedan „dostojanstven način predstavlja Republiku Hrvatsku, a predstavlja je upravo onakvu kakva ona i jest – uspravna, suverena i neovisna“. Predsjednik HGI-ja je izrazio posebno zadovoljstvo dolaskom svećenika Kotorske biskupe, što ne predstavlja samo čast, već i duhovnu snagu, koja nam je svima prijeko potrebna.

 

„S nama su i članovi Hrvatskog nacionalnog vijeća, krovne institucije Hrvata u Crnoj Gori, koja toliko toga radi da bih je ja nazvao malim Ministarstvom kulture Hrvata u Crnoj Gori. S nama je večeras i profesorica hrvatskog jezika i kulture, koja uči našu djecu tradiciji, jeziku i svemu onome što je od značaja za našu opstojnost. S nama su večeras naši članovi i prijatelji iz Herceg Novog, Kotora, Budve, Tivta, Bara i Podgorice. S nama su večeras naši prijatelji koji nisu Hrvati i to je ono što me posebno raduje i posebno sam ponosan zbog te činjenice što Hrvatska građanska inicijativa iskazuje svoju širinu, i što su i drugi prepoznali da mi sve što radimo radimo na korist hrvatskog  identiteta i crnogorske državnosti, koju smo prije trinaest godina obnovili i u čemu smo dali ogroman, kvalitativan značaj. Imamo snažnu potporu Republike Hrvatske, imamo izvanredne odnose i sa crnogorskim državnim vrhom. Na nama je samima da se dalje izborimo i da uspješno prebrodimo sve one bitke, koje nosi politički život. Aktivni smo, dinamični smo, uspješni smo, i na socijalnom i na kulturnom i na političkom polju. Dugo vremena je ovdje bilo onih koji su se usuđivali negirati postojanje Hrvata u Crnoj Gori. Možda i sada ima tih koji bi se to usudili, ali sada postoji Hrvatska građanska inicijativa da da svima dobar odgovor da Hrvati u Crnoj Gori nisu ničiji etnički materijal, kojim će neko popunjavati svoje praznine, kulturološke, socijalne i bilo kakve druge, već da je to jedan samosvjestan i ponosan narod. Naš moto „Hrvatsko srce za Crnu Goru“ nije bio samo predizborni izraz, nego je to naša trajna misija, i na korist Hrvata i našeg zajedništva sa svima ostalima i na korist državi Crnoj Gori. Živjela Hrvatska, živjela Crna Gora i Hrvati u njoj zajedno sa svima ostalima!“, završio je svoj govor predsjednik HGI-ja, poželjevši prisutnima sve najbolje u predstojećim blagdanima i Novoj godini.

Svečanoj obljetnici su prisustvovali svećenici Kotorske biskupije iz Prčanja, Budve, Tivta; članovi, simpatizeri, prijatelji, kao gosti iz političkog, poslovnog i javnog života, koji su svojim dolaskom došli dati potporu HGI-ju. Naravno, prisutnost predstavnika hrvatskih udruga iz Crne Gore također je veoma značajna, jer predstavlja potrebu za zajedničkim očuvanjem svega onoga što Hrvati na ovim prostorima baštine i dužnost im je očuvati upravo djelovanjem spomenutih kulturnih udruga.