Integracija Zapadnog Balkana u EU jedini način za postizanje stvarnog jedinstva

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Utorak, 10. srpnja 2018. - 10:48
Autor: 

Zapadni Balkan se pokazao kao pouzdani partner tijekom migracijske krize i sada zaslužuje europsku perspektivu i poticaj za dalje provođenje reformi, a njegovo pristupanje je jedini način za postizanje stvarnog europskog jedinstva, ocijenila je jučer državna sekretarka iz Federalnog ministarstva unutarnjih poslova, Karolin Edštadler, na sastanku predsjedavajućih Konferencije odbora za europske poslove parlamenata Europske unije COSAC u Beču.

Iz Skupštine Crne Gore su priopćili da su ispred Odbora za europske integracije, na sastanku sudjelovali predsjednik Odbora, Adrijan Vuksanović, te članica Odbora, Marija Ćatović.

Predsjednik Nacionalnog savjeta, Volfgang Sobotka, kazao je da zemlje Zapadnog Balkana imaju naročitu važnost za EU i da im treba biti pružena europska perspektiva, čemu će Austrija biti posvećena toijeom svog predsjedavanja.

Predsjednica Federalnog savjeta, Inge Poš-Gruska, istakla je važnost uključivanja nacionalnih parlamenata u evropske procese, posebno u donošenje europskih zakona.

Vuksanović je, pak, zahvalio Austriji za uvrštavanje europske perspektive regije u prioritete predsjedavanja.

“Predstavio je napredak Crne Gore u pregovorima, istakavši posvećenost cjelokupnog društva reformama u oblasti vladavine prava, kao i spremnost za otpočinjanje pregovora u poglavlju 27 – Životna sredina”, navode u Skupštini.

Ćatović je kazala da je jedan od trenutno najvažnijih zadataka pred EU usvajanje Višegodišnjeg financijskog okvira za period nakon 2020. godine.

“Istakla je da Crna Gora predano radi na političkim i ekonomskim reformama, te da se nada da će upravo u toku sljedeće finansijske perspektive postati punopravna članica EU”, dodaje se u priopćenju  Skupštine Crne Gore.