Vuksanović razgovarao s predsjednicom Parlamenta Republike Bugarske

Time to read
1 minute
Read so far

Srijeda, 26. rujna 2018. - 22:16
Autor: 

Izaslanstvo Odbora za europske integracije Skupštine Crne Gore u sastavu: predsjednik Adrijan Vuksanović i članovi Daliborka Pejović, Momčilo Martinović i Nikola Rakočević boravili su u posjet Narodnom sobranju Republike Bugarske, na poziv gdina Kristijana Vigenina, predsjednika Odbora za europske poslove i kontrolu europskih fondova. U prethodna dva dana izaslanstvo je imalo niz sastanaka na najvišem parlamentarnoj razini i razini izvršne strukture. Tom prigodom članovi Odbora razmijenili su korisne informacije u pogledu integracijskog procesa Crne Gore u EU, u odnosu na ostvarene rezultate, ali i dalje korake potrebne za ispunjavanje mjerila, koji se očekuju u narednom razdoblju. 

Na sastanku s predsjednicom Narodnog sobranja Republike Bugarske Cvetom Karajančevom, istaknuti su prijateljski odnosi dviju država, o čemu svjedoče i nedavni susreti najviših zvaničnika, te izražena snažna potpora Bugarske europskom putu Crne Gore. Predsjednica bugarskog parlamenta ponudila je ekspertsku pomoć u dijelu harmonizacije pravne tekovine, podsjećajući da je integracija Zapadnog Balkana bio prioritet bugarskog predsjedavanja, uz napomenu da Bugarska i dalje ulaže napore da se to pitanje visoko kotira na europskoj agendi. 

Predsjednik Odbora za europske integracije Adrijan Vuksanović zahvalio je bugarskim kolegama na potpori koju pružaju Crnoj Gori u pretpristupnoj fazi, izražavajući uvjerenje da će suradnja dva parlamenta biti na razini i nakon članstva, te podijelio mišljenje da Europska unija, prije svega, predstavlja sistem vrijednosti, a sprovedene reforme imaju za cilj ne samo ispunjavanje zadatih kriterija, već zadovoljavanje interesa građana.

Na sastanku s članovima Odbora za europske poslove i kontrolu europskih fondova, predsjedavajući dva odbora Kristijan Vigenin i Adrijan Vuksanović potpisali su Protokol o suradnji, koji ima za cilj jačanje bliskih i prijateljskih odnosa dva odbora i tješnije parlamentarne suradnje. Protokol, između ostalog, proklamira europsku perspektivu Zapadnog Balkana, ali i konkretizira međusobnu parlamentarnu suradnju kroz organiziranje redovitih tematskih sjednica dva odbora i razmjenu profesionalnih iskustava na ekspertskoj razini. 

Tijekom dvodnevnog posjeta izaslanstvo Odbora imalo je sastanke i s predsjednikom i članovima Grupe prijateljstva Bugarske i Crne Gore, ministricom bugarskog predsjedavanja Savjetu EU i zamjenicom ministra vanjskih poslova Republike Bugarske. Zaključeno je da je povezivanje zemalja Zapadnog Balkana važno, te da članstvo država regije, donosi stabilnost Europskoj uniji i upotpunjuje europsku ideju.

Tijekom susreta s bugarskim kolegama članovi skupštinskog odbora naglasili su značaj potpore, svjesni da je parlamentarna diplomacija u narednoj fazi pregovora Crne Gore i EU ključna, ali i istakli važnost snažnijeg prisustva Unije, kako  bi se održao entuzijazam i potpora građana europskoj ideji i vrijednostima.