JUG neće igrati na kotorskom bazenu

Time to read
3 minutes
Read so far

Subota, 21. kolovoza 2021. - 9:12
Autor: 

Hrvatsko nacionalno vijeće Crne Gore izražava iskreno žaljenje što su se ostvarila njegova predviđanja i što je došlo do pogoršanja teško stečenog povjerenja, a čime je pređena crvena crta u ishitrenoj, nepromišljenoj, nepolitičkoj i štetnoj odluci, bez polemike, za koju su digli ruku svi nazočni odbornici kotorske Skupštine, uz jedan suzdržan glas, što ostavlja gorak okus u dosadašnjim koalicijskim iskustvima. Ovakva odluka dobrim djelom poništava veliki uloženi trud u normalizaciji odnosa Dubrovačko-neretvanske županije i Boke kotorske, a posebno gradova Dubrovnika i Kotora gdje su Hrvatsko nacionalno vijeće i Hrvatska građanska inicijativa dale svoj maksimalan doprinos.

Ovim reagiranjem želimo upoznati crnogorsku javnost sa pismima Župana Dubrovačko-neretvanske županije i Gradonačelnika grada Dubrovnika i posljedicama koje su nastupile donošenjem ove odluke.

Hrvatsko nacionalno vijeće

Predsjednik, Zvonimir Deković

Slobodna Dalmacija - Sramotna odluka: bazen u Kotoru dobio ime po zapovjedniku straže zloglasnog crnogorskog logora Morinj
slobodnadalmacija.hr

Dubrovačko-neretvanski župan Nikola Dobroslavić ocijenio je sramotnom i skandaloznom odluku kotorske općinske skupštine da lokalni bazen imenuje po vaterpolistu Zoranu Gopčeviću, za kojeg zatočenici zloglasnog crnogorskog logora Morinj svjedoče da je kao zapovjednik smjene straže sudjelovao u mučenju i maltretiranju.

Dobroslavić je nakon sastanka s predstavnicima logoraša kako je takva odluka uvreda ne samo za logoraše i hrvatsku javnost, već i za crnogorsku javnost.

- Morinj je bio mjesto mučenja, maltretiranja i ponižavanja brojnih zatočenika, najviše s juga Hrvatske. U Morinju je presuđen ratni zločin, a upravo je Gopčević predvodio ljude koji su počinili ratne zločine. Vjerujemo u slobodarsku crtu crnogorske javnosti, koja se 1991. godine usprotivila agresiji na Hrvatsku i Dubrovnik, te da će se usprotiviti ovoj odluci - rekao je Dobroslavić.

Dodao je kako takva odluka nije dobar smjer Crne Gore prema EU i nije na razini standarda članice NATO saveza. Dobroslavić je izrazio veliku zabrinutost zbog događanja u Crnoj Gori, jer je nedavno predstavnik Hrvatske građanske inicijative u Crnoj Gori Adrian Vuksanović doživio prijetnje zbog jedne svoje izjave.

- Sve su to pokazatelji koji zabrinjavaju. Velikosrpska politika ponovno se javlja i u Srbiji i u Republici Srpskoj i u Crnoj Gori. Nije nam drago da, umjesto putu prema EU i NATO, idu putem nerealnih snova o Velikoj Srbiji. Naravno da nećemo dopustiti da se ponovni nešto što smo već proživjeli. Hrvatska je danas snažna i osigurava stabilnost i sigurnost svojih građana - poručio je Dobroslavić.

Predsjednik Udruge logoraša Dubrovačko-neretvanske županije Zdenko Bulić prisjetio se kako je Gopčević aktivno sudjelovao u mučenju i maltretiranju zatočenika u Morinju.

- Gopčević je izravno sudjelovao u tzv. Operaciji 'Kašika', gdje je jedan logoraš zbog bolesti sakrio žlicu da ne bi zarazio druge, i kad su shvatili da žlica nedostaje tukli su sve po redu, a drugi put 6. prosinca, nakon što su izgubili bitku za Srđ, kada su nas prebili sve po redu u obje barake. A posebno pri odlasku iz logora, kad je udarao kundakom i cijevi od puške, da ne govorim što je sve govorio - rekao je Bulić i dodao kako Gopčević zbog svega toga nikad nije suđen.

Bulić je istaknuo kako ovakva odluka jasno pokazuje smjer kojem se okreće Crna Gora te da ga ne bi iznenadilo da Kotor dobije ime po Ivu Mezalinu, jednom od četvorice osuđenih za ratni zločin u Morinju.

Predstavnik logoraša Božo Ćupić istaknuo je nevjericu što se sportski objekt u Kotoru imenuje po zločincu koji je zatočenike mučio i maltretirao.

- Nadam se da će se crnogorska javnost osvijestiti i vidjeti da to nije u redu i da će izabrati neko drugo pošteno ili pravedno ime. Ono što smo mi tamo prošli ne bih želio da se ikad više ponovi. Pokojni Gopčević je bio sudionik tog zločina - zaključio je Ćupić.

Pismo Gradonačelnika grada Dubrovnika Mata Frankovića predsjedniku opštine Kotor Vladimiru Jokiću

Poštovani predsjedniče Općine Kotor.

Vrlo često sam isticao ne samo grad Kotor, nego i cijelu Crnu Goru kao primjer zemlje koja se iskreno pokajala zbog svih zlodjela koja su se dogodila u ratu 1991. godine.

Logor Morinj je ostavio duboku ljagu u povijesti Crne Gore Znajući sve što se u događalo u istom, ostao sam zatečen viješću kako je Općinsko vijeće Općine Kotor odlučilo bazen u Kotoru imenovati po zapovjedniku straže zloglasnog logora Morinj.

Vjerovali smo i dalje vjerujemo da su strahote ratnih razaranja iza nas. istovremeno gradili smo dobrosusjedske odnose ponovno iz pepela da bi nakon uspostavljene uspješne suradnje između naših dvaju gradova, na žalost Vaše vijeće svojom odlukom pogazilo ono što smo mi teškom mukom ponovno stvarali. Za nas je krajnje nepnhvatljivo da se javni objekt naziva po osobi koja svojim primjerom nije pokazala dignitet očuvanja ljudskog života već upravo suprotno. Odluka koju je donijelo Vaše Općinsko vijeće nije u duhu dobrosusjedskih odnosa koje smo gradili s Vašim gradom i zasigurno će imati posljedice na naše buduće odnose. Bol i patnja koju u sebi nose žrtve logora Morinj i obitelji onih koji su izgubili živote trebala je sa Vaše strane biti vrednovana dubokim poštovanjem, a ne podizanjem na pijedestal osobu koja je bila na čelu onih koji su mučili, zlostavljali i ubijali.

Iskreno se nadam da ćete svjesni pogreške koju je napravilo Vaše Općinsko vijeće razmotriti promjenu imena navedenog bazena jer isto predstavlja nepremostiv jaz između dva naša grada.

Nadalje siguran sam da u budućnosti niti jedan vaterpolo klub sa područja Republike Hrvatske neće igrati na bazenu koji nosi ime osobe koja je obnašala visoku zapovjedničku dužnost logora Morinj.

S poštovanjem.

Gradonačelnik Mato Franković