PROSVJEDOVALI BIVŠI LOGORAŠI MORINJA

Time to read
1 minute
Read so far

Nedjelja, 24. ožujka 2013. - 20:11
Autor: 

Dvjestotinjak logoraša, koji su bili u crnogorskom logoru Morinj tijekom srpskocrnogorske agresije na Dubrovnik, prosvjedovali su danas na graničnom prijelazu Karasovići jer se sudski postupak za zločine u tom logoru, koji se vodi u Podgorici, pretvorio, kako ističu, u pravosudnu farsu.
Razlog prosvjeda je pravosudna farsa u koju se pretvorio ovaj postupak koji se vodi u Crnoj Gori, rekao je predsjednik Hrvatskog društva logoraša srpskih i crnogorskih koncentracijskih logora Dubrovačko-neretvanske županije Zdenko Bulić. Šest godina od kada je započeo postupak još nema kraju suđenju za ratne zločine koji su počinjeni u tom crnogorskom logoru, rekao je i najavio da će tražiti da se predmet logor Morinj vrati u Hrvatsku kako bi na kraju zločinci bili kažnjeni jer crnogorsko pravosuđe opstruira ovaj postupak.

Bulić je izrazio i nezadovoljstvo nebrigom hrvatske države prema logorašima. Rekao je kako je samo iz Dubrovačko-neretvanske županije 292 logoraša iz Morinja koji su tamo proveli 18.500 dana. Pred Višim sudom u Podgorici početkom prošlog tjedna nastavljeno je ponovljeno suđenje za ratni zločin u logoru Morinj kraj Kotora 1991. i 1992. godine.
Prvo suđenje počelo je u ožujku 2009. pred sudom u Podgorici protiv šestorice pripadnika JNA (Ivo Gojnić, Špiro Lučić, Boro Gligić, Mladen Govedarica, Zlatko Tarle i Ivo Menzalin) koji su bili optuženi za ratne zločine počinjene nad ratnim zatočenicima i civilima u logoru Morinj. Optužnica ih je teretila da su kao pripadnici JNA od listopada 1991. do kolovoza 1992. ratne zarobljenike i civile zlostavljali u Morinju i pritom kršili pravila međunarodnog prava, naređivali i provodili mučenja i nečovječno postupali i povrijedili tjelesni integritet 169 ratnih zarobljenika i civila s dubrovačkog područja. U svibnju 2010. šestorica pripadnika bivše JNA nepravomoćno su osuđena na 16,5 godina zatvora. U kolovozu iste godine Apelacijski sud u Podgorici ukida prvostupanjsku presudu i vraća slučaj na ponovljeno suđenje.
Krajem siječnja 2012. godine Viši sud u Podgorici osudio je Ivu Gojnića, Špiru Lučića, Ivu Menzalina i Boru Gligića na ukupno 12 godina zatvora, dok su Mladen Govedarica i Zlatko Tarle oslobođeni optužbe, ali je Apelacijski sud u srpnju prošle godine ukinuo i tu presudu.
/Hina/