Koncert „Još se digod skupe naši“ u subotu

Time to read
2 minutes
Read so far

Petak, 18. kolovoza 2023. - 9:51
Autor: 

 U subotu,  19.8.,  s  početkom u 21.00 h u Velikoj dvorani  Centra za kulturu Tivat,  bit će održan  koncert  „Još se digod skupe naši“ ,  u organizaciji NVU Bum A capella Tivat i  Centra za kulturu Tivat.

„Bokeljska Udruga Muzičara A capella Tivat osnovana je u februaru 2023. godine čime je zaživila dugogodišnja ideja i stvorena nada za vraćanje korjenima i skoro pa zaboravljenom bokeljskom duhu, kroz prepoznatljivo a Cappella pjevanje. Koncert je osmišljen da pokaže svu blagost i ljepotu ljudskog glasa“. 

U tome će  pomoći gostujuće klape:

Ošjak - Vela Luka

Kampaneli - Donja Kaštila

Bellezze - Tivat.

 „Klapa Ošjak, osnovana 1976. godine, smatra se jednom od legendi hrvatskog klapskog pjevanja. Tokom godina postižu velike uspjehe i postaju višestruki pobjednici prestižnih smotri klapa. Porijeklom iz Vele Luke, klapa Osjak poznata je po predanosti očuvanju tradicionalnog stila klapskog pjevanja.U svijetu klapskog pjevanja voditelj daje glazbeni input, a klapa kolektivno oblikuje vlastitu preradu pjesama koja njihovom zvuku daje jedinstvenu i autentičnu notu. Ovaj proces omogućuje Klapi Osjak da zadrži čistu autentičnost svojih izvedbi, hvatajući bit tradicionalnog i klapskog stila.  Sarađivali sa skladateljem Dinkom Fiom,  a izvodili pjesme poznatih pjesnika, kao sto su Jakša Fiamengo i Lucija Rudan. Dugogodišnju saradnju imali su sa legendarnim Oliverom Dragojevićem . Nagrade je teško nabrojati,  ali od većih priznanja tu su : Apsolutni pobjednici Omiškog festivala 1981. i 1983.,sudjelovanje na festivalu Marko Polo na Korčuli, Splitskom festivalu ( 1985. sa Jasnom Zlokić),  a dobitnici su i Porina za najbolji klapski album za 1997god, tu su još i visoka državna priznanja, gostovanjapo Nizozemskoj, Českoj, Italiji i Njemačkoj. Dugogodišnja prisutnost i brojna priznanja Klape Ošjak svjedoče o talentu, privrženosti tradiciji i trajnoj privlačnosti hrvatske klapske glazbe. Ostavili su značajan uticaj na svijet klapskog pjevanja te su i dalje  prepoznati kao jedna od vodećih grupa u tom žanru“.

 Klapa Kampaneli

„Osnovana je 2005. godine u Donjim Kaštilama.

Postave i voditeljstva klape mijenjale su se od njena osnivanja do danas u više navrata,a konačni obrisi kadrovskog i glazbenog indetiteta klape zacrtani su 2011. godine dolaskom maestrice Mire Đukić-Milašević na mjesto umjetničkog voditelja i vodećeg glasa klape. Vitrine klape Kampaneli krase manje-više sva odličja koja jedna dalmatinska klapa može osvojiti: Kampaneli četverostruki pobjednici Festivala dalmatinskih klapa-Omiš u kategoriji mješovitih klapa (2013., 2018., 2019., 2022., i ove 2023.  –apsolutni pobjednici), dvostruki pobjednici Festivala klapske pisme-Posušje (2018. i 2019. god.),a zlatna su odličja osvajali na gotovo svim klapskim festivalima i smotrama na kojima su sudjelovali:VDP  Kaštela,Festival marijanske duhovne klapske pjesme „Klape gospi Sinjskoj“, smotra klapa u Skradinu i Festival klapskih božićnih pjesama u Zadru. Godine 2015. Kampaneli su nagrađeni i Porinom u kategoriji „najbolji album klapske i tamburaške glazbe“ za album „Sva ti duša u me stala“.

 Klapa Bellezza

„Klapa Bellezza postoji od 2012 g . Na svom repertoaru  njeguje vokalnu i vokalno instrumentalnu muziku , sa akcentom na bokeljsku I crnogorsku pjesmu. Tokom 11 godi na koliko klapa djeluje, ređali su se nastupi u zemlji i regionu.( Zagreb,Skoplje, Herceg Novi, Kozor ,Trebizat,Rijeka, Posušje). Kao jedan od interesantnijih nastupa, klapa izdvaja nastup 2015g na otvaranju Kotor Arta gdje su nastupale zajedno sa Simfonijskim orkestrom Crne Gore . Zahvaljujući Međunarodnom festivalu klapa iz Perasta, koji su u sklopu svojih aktivnosti organizovali i seminare, klapa je dugi niz godina sarađivala sa jednim od vodećih voditelja klapa prof.Jasminkom Šetkom.  Klapu su vodile profesorice Martina Vuksanovic i  Mirela Mudresa, a od 2023.  Vodi  je profesorica Anđela Homen. 2014. na festivalu  u Perastu osvojile su nagradu Deštregovi za najbolju debitantsku klapu . 2016. ,2018.,  nastupale su na festivalu klapske pjesme u Posušju. 2019. na festivalu klapa u Perastu su osvojile 2. Nagradu stručnog žirija u kategoriji ženskih klapa, a proglašene su i  najboljom crnogorskom klapom“.

Ulaz je slobodan.