Projekt „Promocija crnogorske klapske muzike“ u Hrvatskoj

Time to read
1 minute
Read so far

Petak, 17. studenog 2017. - 9:02
Autor: 

Kulturni centar Nikola Đurković Kotor  u suradnji sa Centrom za kulturu Korčula organizira gostovanje ženske klape Incato  na Korčuli 19. 11. 2017. godine, gdje će u okviru proslave desete  godišnjice susreta klapa pod nazivom MARTINOVO LITO u Domu kulture u Korčuli, održati koncert u revijalnom dijelu susreta.  Ovo gostovanje se realizira  u sklopu projekta „Promocija crnogorske klapske muzike u Hrvatskoj“, koje je sufinanciralo  Ministarstvo kulture Crne Gore na natječaju  iz oblasti kulturno-umjetničkog stvaralaštva  za 2017. godinu.

„Cilj ovog projekta je da građane Korčule i klapsku muzičku scenu Hrvatske, s obzirom na to da je  ovo susret klapa koji okuplja najbolje muške i ženske klape u Hrvatskoj,  upoznamo i pribrižimo im dio muzičke scene i muzičke  baštine Boke i Crne Gore. Na ovaj način Kulturni centar Nikola Đurković Kotor  aktivno učestvuje u promociji i popularizaciji klapske muzičke baštine Boke kotorske i van granica Crne Gore“.

Ženska klapa Incanto osnovana je 2010. godine u Kotoru, na inicijativu njenih članica. Proteklih godina nastupale su na mnogim festivalima, FDK Omiš, Festival klapa u Trebižatu, kao i na Međunarodnom festivalu klapa u Perastu, gdje su osvojile nekoliko nagrada:

- 2011. godine  na X. jubilarnom festivalu, na svom prvom debitantskom nastupu, klapa Incanto je osvojila III. mjestu u kategoriji ženske klape i  nagradu publike u istoj kategoriji.

- 2013. godine na XII. festivalu klapa Incanto je bila apsolutni pobjednik Festivala, osvojivši I. mjesto u kategoriji ženskih klapa, I. nagradu publike u istoj kategoriji i nagradu Peraški kampanio za naslov najbolje crnogorske klape XII. Festivala.

- 2015. godine klapa radi na zimskim stručnim seminarima s prof. Šetkom,  a na XIV. Festivalu osvaja II. mjesto u ženskoj konkurenciji vrhunskih dalmatinskih klapa, od kojih je klapa Neverin iz Kaštel Lukšića, petostruki osvajač titula u Omišu, osvojila I. mjesto. Incanto međutim osvaja nagradu Kazada, za I. mjesto po ocjeni publike, kao i nagradu Peraški školji,  kao najbolja klapa Festivala iz Crne Gore. 

- 2016. godine Incanto je prvo nastupila na koncertima koje su organizirali  u čast pjesnika Jakše Fiamenga, 7.i 8.3. Također sudjelovale  su i na koncertu crnogorskih klapa 24.6. , povodom  promocije festivalskog CD-a.