Na festivalu Klapa Perast s najpoznatijim klapama

Time to read
3 minutes
Read so far

Ponedjeljak, 26. lipnja 2017. - 10:04
Autor: 

Predstavljamo vam  neke od klapa, koje će gostovati na festivalu:

Muška klapa Filip Dević je tradicionalna dalmatinska klapa iz Splita. Od 1962. godine, neprekidno djeluje već 55 godina, što je danas svrstava među najstarije aktivne klape. Repertoar klape sačinjavaju uglavnom izvorni napjevi i klapske pjesme vezane uz stari Split i Dalmaciju, ali i obrade zabavnih pjesama. Maestro Vinko Lesić je vodio klapu više od dvadeset godina i ostavio  poseban pečat na izvedbe specifičnog zvuka i prepoznatljiv serenadni stil pjevanja. Obišli su Australiju, N.Zeland i Ameriku.

Dobitnici su i brojnih priznanja od kojih izdvajaju Nagradu Grada Splita i priznanje Festivala dalmatinskih klapa u Omišu za poseban doprinos razvoju dalmatinske klapske pjesme. Na FDK Omiš su svrstani u red najtrofejnijih klapa. U Perastu , od bokeljskih pjesama pjevaju PAUN LETI.

Muška klapa Pinguentum  iz Buzeta  osnovana je 1994. godine. Na klapskim natjecanjima osvojila je 25 nagrada, među kojima se posebno ističe 1. Nagrada stručnog  žirija na FDK u Omišu te pobjeda u superfinalnoj večeri omiškog festivala, a višestruki su osvajači i Festivala klapa Istre i Kvarnera. Svoj prvi  dvostruki nosač zvuka pod nazivom U mom kraju su izdali 2014.Umjetnički voditelj klape je Sanjin Radović.S posebnim interesom se u Perastu očekuje njihova izvedba BURE.

Klapa Assavoce iz Podgorice je Perastu najvjernija klapa, od samog osnivanja. Osvajači su brojnih nagrada, posebno u Novim klapskim pjesmama na temu Boka kotorska-more i pomorstvo : 2010. Prvo mjesto  sa pjesmom Boka, sa pjesmom Maestrali 2.mjesto  2012., zatim sa Volim te more 3.nagrada 2013. Godine  2014. su apsolutni pobjednici ( kompozicija, obrada i  nagrada publike) sa pjesmom Slobodana Kovačevića  Peraški akvarel.  Tada osvajaju i nagradu Peraškiškolji kao Najbolja crnogorska klapa. Slijedi 3.nagrada 2015. za  pjesmu o admiralu M.Zmajeviću - „Zmaj sjevernih mora“

Velika  su očekivanja ove godine za kompoziciju Ivana Tomasa Pod odrinom ( tekst Mile Moškov).

Od ženskih klapa ,  pored najave domaćih klapa ALATE iz Podgorice, BELLEZZE Iz Tivta  i MARIS iz Kotora,  predstavljamo također tri klape:

STENTORIA iz Daruvara  djeluje od 2009. godine  i  od tada je ostavila značajan trag u klapskom svijetu u Hrvatskoj i izvan nje, što potvrđuju mnogi nastupi, nagrade i priznanja. Poduži spisak nagrada i priznanja nećemo navoditi osim onih na FDK Omiš:  tri godine zaredom izborila je mjesto u završnici Festivala, a 2015. nagrađena je drugom nagradom žirija - Srebrnim štitom grada Omiš.  Posebno im je draga nagrada  grada Daruvara - Kolektivno priznanje za doprinos na području kulture iz 2014.godine.  Klapa trenutno broji devet članica, a voditeljice klape su njene članice Romana Herout i Lida Farkaš.

SKONTRADURA  iz Dubrovnika osnovana je  2008.g  na inicijativu nekoliko dugogodišnjih zaljubljenica u klapsku pjesmu i vremenom su stvorile neraskidiv obruč prijateljstva koji je zauvijek pomirio sve različitosti ljudskih ćudi i generacija. Klapa Skontradura svoj program temelji na tradicionalnim i izvornim napjevima, ali i djelima mlađih dubrovačkih autora. Sudjeluju  na svim značajnijim klapskim susretima u Dubrovačko-neretvanskoj županiji,  a posljednjih godina klapa je  organizirala brojne  humanitarne koncerte.  2013. Skontradura osvaja Srebrnu plaketu na Festivalu  u Korčuli a 2016. u Perastu osvajaju  Srebrni Peraškikampanio za 2.mjesto po ocjeni stručnog žirija.

Ove godine Skontradura  pjeva obradu Vinka Didovića ( voditelj klape Cambi ) po  zapisu L.Kube iz 1907.  Hoda, hoda, dok u  Novim klapskim pjesmama pjeva Gospu od Škrpjela, čuvenog maestra Krešimira Magdića.

ŠTORIJA z Kaštel Kambelovca,osnovana je 2009.i od samog početaka klapu  vodi prof. Jurica Karuza.  Njeguju tradicijsku pjesmu a nisu im strane i razne popularne obrade. Ponosne su na svoj  CD pod nazivom Oluja, čežnja i mir.  Imaju i zapažene uspjehe  kako kod publike tako i od stručnog žirija na VDP Kaštela, Festivalu  Gospi Sinjskoj, Popularne skladbe Blato na Korčuli. U Perastu osvajaju   2014.g.  1.nagradu stručnog žirija i 1.nagradu publike ! 

Štorija nam ove godine pjeva bokešku Rano rani đurđevica Jela  i  interesantnu novu pjesmu Kurjožacu.

Za kraj ove posebne najave,  stručni i umjetnički trio : MojimirČačija je predsjednik Stručnog žirija za  izvedbe klapa, kompoziciju i obrade. Maestro Čačija je poznati  producent klapskog pjevanja, kompozitor, pjevač i muzički  voditelj klape Sinj , od 1982. godine.  Umjetnički je voditelj festivala  Klape Gospi Sinjskoj  i  festivala  Nedamo te pismo naša koji se održava svake godine na Poljudskom stadionu. Dobitnik je brojnih domaćih i međunarodnih nagrada i priznanja. Autor je više priznatih kompozicija i obrada s osvojenih više nagrada na Festivalu dalmatinskih klapa u Omišu

Jakša Fiamengo , akademik,  čuveni  pjesnik sa Komiže, autor preko 400 pjesama čije su stihove  otpjevali i brojne klape i najpoznatiji interpretatori,  dugogodišnji je  predsjednik Stručnog žirija za ocjenu najboljih stihova Nove klapske pjesme  i nadasve veliki prijatelj Festivala klapa u Perastu. Fiamenga najbolje predstavljaju  knjiga poezije i stihovi pjesama Karoca gre, Nadalina, Piva klapa ispod volta, Nokturno, Tvoje lice ka u gospe,  A vitar puše ….

Jasminko Šetka  je Umjetnički direktor Festivala klapa u Perastu  već niz godina. Čuvenog voditelja klape Šufit , sa kojom je tri godine osvajao Omiš, preporučila je iznad svega  ljubav prema klapskoj pjesmi, Perastu,   a profesionalno - ogromno voditeljsko znanje koje je dokazao spremajući domaće klape Incanto, Alate, Bellezze, Maris, Assavoce i druge. 

Nadamo se da će publika ponovo uživati u  izvanrednim klapskim ostvarenjima na 16. Međunarodnom festivalu klapa Perast 2017. u sklopu 9. Međunarodnog festivala KotorArt, koji će se održati na centralnom trgu, ispred crkve Svetog Nikole u Perastu, u petak, 30.6, i subotu 1.7.  s početkom u 21 sat.

Ova manifestacija, sa statusom od posebnog općinskog  značaja, ove godine se održava pod pokroviteljstvom Općine  Kotor.