“Koštana “ u Tivtu 5. kolovoza

Time to read
1 minute
Read so far

Petak, 13. svibnja 2016. - 11:26
Autor: 

Rad na predstavi "Koštana" u režiji Kokana Mladenovića počet će 20.6., u Novom Sadu, u Studentskom kulturnom centru Novi Sad - Fabrici i Srpskom narodnom pozorištu, a premijera je zakazana na festivalu "Purgatorije"  5. kolovoza u Tivtu.

Autorski projekt "Koštana", realizirat će producentski tim Centar za kulturu Tivat, Studentski kulturni centar Novi Sad i Srpsko narodno pozorište, što će biti jedna od najzanimljivijih regionalnih koprodukcija u sezoni 2016./2017., zaključeno je na konferenciji.

"Danas je završen jedan dug put traganja Koštane koja teži za slobodom, jer posle svih peripetija, cenzorstva i kukavičluka, ona konačno ima dom, i to tri doma. To su upravo ove tri kuće koje su koproducenti ovog projekta i koji stavljaju interese teatra iznad svih ostalih." , istakao je Kokan Mladenović i dodao: "ovakva Koštana, i sva ova lutanja koja smo prošli ne bi bila da nju ne glumi Božo Vrećo. Kako gazda Mitke kaže u samom komadu: to nije pesma nego glas. Taj glas tako fantastičan, moćan, zamaman, nov i drugačiji i dualizam muškog i ženskog koji sam po sebi Božo nosi i živeći taj život i slobodu koju nosi jeste vertikala koji nosi ovu predstavu".

„Koštana jeste jedna velika posveta slobodi, ona dolazi da kao lakmus pročita jednu zatvorenu palanačku sredinu, koja ima svoja pravila i koja surovo kažnjava svakog ko se tim pravilima suprostavlja. Imajući u vidu društveno politički kontekst u kom nastaje ovaj projekat ovo neće biti politička predstava, ali će biti jedno slavljenje slobode. Slobode da se voli, misli, glasno govori ono što se misli uprkos onome što je dominatno mišljenje“, istakao je još Mladenović.

Ulogu Koštane izvodit će Božo Vrećo, bosansko -hercegovački sevdah pjevač, kome je ovo teatarski debi. Izjavio da je to veliki izazov kome se iskreno raduje: "U ovaj proces zaista ulazim intimno,i daću sve od sebe da Koštana zasija i kao muškarac i kao žena, jer ova Koštana neće biti reinkarnacija pređašnjih viđenja te uloge. Ona će biti nešto posve novo, nešto što prati moju energiju i ono što ja svakako već radim na sceni izvodeći sevdah. Takođe mi je važno da ona ima neku tradicionalnu ali i savremenu formu koja mene prati", rekao je Božo Vrećo.

Nebojša Dugalić će igrati Mitketa, a ulogu u predstavi će imati i Emina Elor koja je za svoju ulogu Koštane subotičkog Narodnog pozorišta, prije dvije godine, dobila Sterijinu nagradu.

Press konferencija je održana  12. svibnja u Novom Sadu .