Turneja kazališne predstave “Koštana”

Time to read
1 minute
Read so far

Subota, 19. studenog 2016. - 10:04
Autor: 

Kazališna predstava "Koštana", u okviru Crnogorske turneje, bit će izvedena večeras u Herceg Novom u Velikoj dvorani Herceg festa u 20 sati. Također, bit će izvedena sutra u tivatskoj Velikoj dvorani Centra za kulturu u istom terminu, u ponedjeljak 21. studenog u  Velikoj dvorani KIC-a u Podgorici u 20 sati, i u utorak, 22. studenog u Velikoj dvorani Nikšićkog pozorišta, s početkom u 20 sati.

Redatelj: Kokana Mladenoić

Kompozitor: Marko Grubić

Scenograf: Marija Kalabić

Kostimograf: Tatjana Radišić

Igraju:

Koštana, Ciganka, pjevačica i igračica – Emina Elor

Hadži-Toma – Emir Hadžihafizbegović

Stojan, sin mu – Emir Ćatović

Kata, žena Hadži-Tomina – Gordana Đurđević Dimić

Stana, kći Hadži-Tomina – Danica Grubački

Marko, vodeničar Hadži-Tomin – Radoje Čupić

Arsa, predsjednik Ppćine – Milan Kovačević

Mitka, brat Arsin – Nebojša Dugalič

Salče, mati joj – Aleksandra Pleskonjić

Vaska, kći Arsina – Nina Rukavina

Koca,  kći Arsina – Jelena Marković

Vela, kći Arsina – Andreja Kulešević

Glazbenici –  (Vroom) Marko Grubić, Andrijana Belović,  Jamal Al Kiswani

 

"Koštana" je velika posveta talentu i slobodi. Lik Koštane nadrasta sredinu u kojoj živi, ruši ustaljena pravila i obrasce ponašanja, uskovitlava „mrtvo more“ jedne bezidejne i zatvorene sredine i na kraju biva protjerana. Palanka se uvek nemilosrdno obračunava sa onim što je ugrožava. Koštana pjeva o slobodi, slobodi ljubavi, slobodi strasti, slobodi pojedinca od svih društvenih stega. Njen način pjevanja i plesa toliko je originalan, a njezin izgled tako zavodljiv, da čitav grad biva „ugrožen“ njenom pojavom - lokalna hijerarhija se raspada, a moralne norme patrijarhalnog konzervativnog sijveta počinju da pucaju pred ovim naletom strasti i talenta. Palanka će učiniti sve da Koštanu svede na svoju mjeru. Pokušat će da je kupe, udaju, prodaju. Sama u svom tragičnom kraju, izdana od onih koji su joj glorificirali slobodu i ljubav (Mitke i Stojan),Koštana će morati naučiti kolika je cijena različitosti. Grad nije znao kako da se obrani od njenog talenta koji nadrasta njihove živote.

 

Emina Elor prvakinja Novosadskog pozorišta - Ujvideki sinhaz,uvek posvećena ulozi u komediji, tragediji, vodvilju, mjuziklu. Glumica predana radu i istraživanju u teatru, s više od 40 kazališnih uloga i 10 godina je prisutna u kazalištu, ali i na filmu i televiziji. Nagrade osvaja od početka karijere kojih ima više desetina, a izdvajamo Sterijinu nagrade i dva Patakijeva prstena.

Glazbu za predstavu je komponirao Marko Grubić, koji zajedno s članovima sastava "Vrooom" Andrijanom Belošević i Dzamalom Al Kiswani-jem izvode numere uživo.