Kulturna ruta „Franciscana“ uvezuje Bosnu i Hercegovinu, Hrvatsku i Crnu Goru

Time to read
1 minute
Read so far

Četvrtak, 04. svibnja 2023. - 14:40
Autor: 

U okviru Međunarodnog sajma gospodarstva u Mostaru upriličen je zajednički sastanak Ureda za europske integracije Županije zapadnohercegovačke, Regionalne agencije Dubrovačko-neretvanske županije DUNEA i Hrvatskog nacionalnog vijeća Crne Gore. Sastanak je organiziran u cilju pripreme zajedničkog projekta koji bi se prijavio na aktualni javni poziv u okviru Interreg programa prekogranične suradnje Hrvatska-BiH-Crna Gora.

Projekt se odnosi na umrežavanje franjevačkih samostana te muzeja/knjižnica/galerija i drugih franjevačkih ustanova, koji su vezani za te franjevačke samostane, u jedinstvenu kulturno-turističku rutu pod nazivom „Franciscana“. „Franciscana“ predstavlja platformu kroz koju će se kulturno, ali i turistički, vrednovati vrijedna kulturno-povijesna baština u Bosni i Hercegovini te Dubrovačkom primorju u Republici Hrvatskoj i Crnoj Gori, a koja je primarno očuvana zahvaljujući djelovanju franjevaca na ovim prostorima. Naime, franjevci su na ovim prostorima prisutni još od 13.tog stoljeća, te su pored dušobrižništva širili prosvjetu i kulturu i bili su jedini učitelji i začetnici prvih književnih i znanstvenih djela, te čuvari kulturno-povijesne baštine.

Ravnatelj Ureda za europske integracije Županije zapadnohercegovačke Ivan Jurilj naglasio je kako je kulturno-povijesna baština u Bosni i Hercegovini očuvana ponajviše zahvaljujući djelovanju franjevaca. Većina muzejske, kao i galerijske i književne građe, nalazi se u franjevačkim samostanima te je stoga od izuzetne važnosti vrednovati ovu kulturno povijesnu baštinu,  kako u kontekstu razvoja i promocije kulture, tako i njene integracije u turističku ponudu. „Franciscana“  je već pokrenuta u Hercegovini kroz organizaciju biciklističkih tura između franjevačkih samostana u Hercegovini, međutim postoji potreba da se jedna ovakva inicijativa proširi na cijeli prostor na kojem su djelovali franjevci.  

Ravnateljica Regionalne agencije DUNEA Melanija Milić istakla je važnost vrednovanja kulturno povijesne baštine, a posebno kroz razvoj i promociju kulturnih ruta koje mogu imati ne samo lokalni i regionalni, već i međunarodni značaj. Iako je Dubrovačko-neretvanska županija napravila ogromne iskorake u vrednovanju kulturno povijesne baštine, „Franciscana“ je ipak jedinstvena jer će se ovim projektom razviti jedinstven doživljaj putovanja kroz specifičnu i turbulentnu povijest ovih prostora čiji su aktivni sudionici franjevci  koji su djelovali na ovim prostorima.

Predsjednik Hrvatskog nacionalnog vijeća Crne Gore Zvonimir Deković iskazao je zadovoljstvo uspostavljenim partnerstvom i uključivanjem u prekograničnu suradnju s Hrvatskom i Bosnom i Hercegovinom. Kulturno-povijesna baština vezana za franjevce u Bokokotorskom zaljevu je izuzetno bogata, pa je inicijativa za proširenje projekta „Franciscana“ na Crnu Goru prilika da se uvežemo u jednu širu zajedničku priču. Ovo partnerstvo je prilika ne samo za „Franciscanu“, već i za suradnju i na drugim područjima.

Naime, 3. svibnja 2023. godine je otvoren prvi poziv za projekte u okviru Interreg programa prekogranične suradnje Hrvatska – Bosna i Hercegovina - Crna Gora, te je ovo bila odlična prilika za detaljniji razgovor o aktivnostima na pripremi projekta „Franciscana“ i planiranju detaljnih aktivnosti.