Ministar Bogdanović govorio na festivalu "Mediteranske note"

Time to read
1 minute
Read so far

Nedjelja, 24. lipnja 2018. - 10:30
Autor: 
Ministar kulture Aleksandar Bogdanović govorio je sinoć na festivalu “Mediteranske note”, u  Tivtu.

U svom obraćanju ministar Bogdanović je istakao: “Crnogorska muzička i cjelokupna kulturna scena posljednjih je godina napravila vidljiv pomak na polju razmjene umjetničkih programa, čiji značaj prevazilazi lokalne i regionalne okvire. Zahvaljujući takvoj strategiji, mnoge su naše kulturno-umjetničke manifestacije ugostile velika imena, rangirana u samom vrhu svjetske umjetnosti. Među tim vrhunskim događajima, posebno su se isticali muzički programi u okviru kojih je publika imala priliku da čuje vrhunske interpretacije solista zavidnih internacionalnih karijera, kamernih ansambala i simfonijskih orkestara. Raduje nas što je festival “Mediteranske note” koncipiran upravo na toj, rekao bih, dobitnoj festivalskoj kombinaciji, zahvaljujući kojoj se publici nudi raznovrsnost muzičkih formi i vrhunsko izvođenje. To jeste formula koja klasičnu muziku približava publici, ne narušavajući estetski nivo jedne muzičke manifestacije koja, između ostalog, nudi i svojevrsnu prezentaciju savremenih kretanja u izvođenju klasične muzike.”

“Svjedoci smo činjenice da je Tivat pozicioniran kao destinacija visokog turizma, a taj status mora biti podržan i kulturnim sadržajima, što je odredilo i koncept ovog festivala. Podsjetio bih da “Mediteranske note" predstavljaju izuzetnu dopunu ljetnjeg muzičkog života Boke Kotorske - koji prije svih čine festivali u Kotoru, Herceg Novom i Perastu - čime je ovaj živopisni zaliv postao svojevrsna muzička scena, privlačna za one turiste koji traže mnogo više od atraktivne prirode i luksuza,” dodao je ministar.

Sinoć je na Festivalu nastupio Crnogorski simfonijski orkestar koji je pratio Bajbu Skride, letonsku violinisticu, pobjednicu najvećih natjecanja, uključujući i natjecanje u Briselu kraljice Elizabete i Ivana Vukčevića, violinistu iz Crne Gore.

„Mediteranske note“ je novi festival klasične glazbe, koji će u Tivtu biti održan od 21. do 28. lipnja, a  čiju je organizaciju podržalo Ministarstvo kulture.

Publika će tijekom sedam dana lipnja u Tivtu moći uživati i uz Šklovski kvartet koji je već tridesetak godina u samom vrhu komorne scene, vrhunskog violinistu Olega Kaskiva, Pabla de Naverana španjolskog violončelistu, mladog violinistu iz Novog Sada Roberta Lakatoša, estonsku klaviristicu Irinu Zaharenkovu, Danijela Roulanda englesko-nizozemskog violinistu, poljskog violinistu Roberta Kovalskog, hrvatsku čelistk Moniku Leskovar, čuvenog rumunskog  violistu i kompozitora Vladimira Mandelsona kojima će se priključiti u mješovitim kombinacijama švicarski kvartet „Energia nuove“ i Crnogorski simfonijski orkestar.