Odborničko pitanje HGI-ja predsjedniku Općine Kotor

Time to read
1 minute
Read so far

Ponedjeljak, 30. rujna 2019. - 15:41
Autor: 

Na danas održanoj Sjednici Skupštine Općine Kotor odbornica Ljiljana Velić ispred Hrvatske građanske inicijative uputila je odborničko pitanje predsjedniku Općine Kotor, gospodinu Željku Aprcoviću.

Postavljeno pitanje se odnosilo na mogućnost što skorije kupovine specijaliziranog kombi vozila za potrebe osoba s teškoćama u kretanju. Hrvatska građanska inicijativa se zalaže za pružanje servisa podrške osobama s invaliditetom s ciljem ostvarivanja veće samostalnosti i sigurnosti istih. Smatramo da je neizostavan i servis podrške dostupnog prijevoza za sve osobe s teškoćama u kretanju.

Obrazloženje pitanja dajemo u cjelosti:

»Osobe s teškoćama u kretanju naše općine  imaju potrebu za specijalno prilagođenim kombi vozilom za prijevoz kako bi im se olakšala mobilnost i učinio jednostavnijim život. Svim  osobama  koje se kreću uz pomoć invalidskih kolica, hodalice ili štake korištenjem takvog vozila znatno  bi unaprijedio kvalitet života.

Općina Kotor nema osigurane usluge prijevoza za osobe s invaliditetetom niti za djecu s teškoćama u razvoju. U lokalnom i međugradskom prijevozu nema niskopodnih autobusa s rampom za ukrcaj  ili ugrađenim liftom s prostorom za invalidska kolica, s  posebno prilagođenim mehanizmom za pričvršćavanje kolica radi osiguranja stabilnosti tijekom vožnje. Nabavkom  takvog vozila mogle bi koristiti i osobe koje za svoje kretanje koriste pomagala iz Tivta, te bi obje općine mogle zajednički snositi troškove nabavke. Osobama s teškoćama u kretanju potreban je prijevoz ne samo do Doma zdravlja i  bolnice u Risnu, nego i za zadovoljavanje njihovih potreba sudjelovanja u kulturnom i društvenom životu zarad otvaranje mogućnosti za jednak i samostalan život.

Kupovinom specijaliziranog  kombi vozila Općina Kotor poslala bi poruku snažne opredijeljenosti i na političkoj i operativnoj razini  za uklanjanje prepreka u realiziranju pristupačnosti, te pokazala da je Kotor  općina koja vodi brigu o pokretljivosti osoba s invaliditetom i starijih osoba«.