Novi automobil za osobe s invaliditetom

Time to read
1 minute
Read so far

Ponedjeljak, 21. rujna 2015. - 11:03
Autor: 

Udruženje paraplegičara Kotor je realiziralo još jedan značajan projekt u ovoj godini.

Projekt pod nazivom “Nabavka i korištenje specijalnog vozila za potrebe osoba sa invaliditetom”  je upravo završen ovih dana.

Naime, Udruženje je apliciralo s ovim projektom kod Komisije za dodijelu dijela sredstva od igara na sreću za 2014. god. s predviđenim budžetom od 15 tisuća eura međutim, odobrena su  sredstva u iznosu od svega  pet tisuća. Kako ovaj iznos nije bio dovoljan za nabavku specijalnog vozila Udruženje je organiziralo akciju na prikupljanju sredstava putem donacija i sponzorstva i vozilo je nabavljenjo.

Ovo specijalno vozilo marke “Peugeot partner” posjeduje rampu na stražnjem dijelu preko koje osoba u svojim invalidskim kolicima može bez prelaženja iz svojih kolica  ući u vozilo.

Platforma za invalidska kolica je propisanih dimenzija i  nagiba rađeni po standardima koji vrijede u Europskoj uniji, za bezbjedan ulaz, a na podu posjeduje specijalne kopče za učvršćivanje  kao i sigurnosni pojas.

Vozilo će biti stavljeno na raspolaganje prvenstveno   svim članovima Udruženja , a po potrebi  drugim osobama sainvaliditetom.

Osnovni motiv za nabavku ovog vozila je bila  višegodišnja potreba za prevozom osoba u invalidskim kolicima,  budući da ne postoje adekvatna vozila u gradskom saobraćaju,  kao ni taksi vozila ili  posebna služba prevoza.

Bit će urađen poseban program kojim će se odrediti prioriteti i raspored korištenja vozila  a osnovne potrebe su iz dosadašnjeg iskustva iskazane u prevozu  osoba do školskih ustanova, domova zdravlja, bolnica, ambulante fizikalne terapije, plivačkih bazena , sudjelovanje na seminarima , okruglim stolovima, sportskim, kultrunim i sličnim manifestacijama.

Donatori i sponzori bez čije pomoći nebi bilo moguće realizirati ovaj projekt su:

1.            Aerobik  klub “ASPIDA” Kotor

2.            Gospodin Lazar Ćatović    Morinj

3.            Turistička Organizacija Kotor

4.            Liberalna partija Kotor

5.            Resursni centar “Peruta Ivanovic”

6.            “SPINEL “ DOO gosp. Žarko Klikovac

7.            G.đa Dudić Zoja , Kotor