Održana godišnja Skupština Bokeljske mornarice Kotor

Time to read
1 minute
Read so far

Nedjelja, 26. studenog 2017. - 10:55
Autor: 

U koncertnoj dvorani Muzičke škole „Vida Matjan“ u Kotoru  sinoć   je održana godišnja Skupština Bokeljske mornarice Kotor. Početak Skupštine  je  počeo  himnom Crne Gore, u izvođenju Mandolinskog orkestra  „Tripo Tomas“.

„Aktivnost na podmlađivanju BM usko je vezana za problem edukacije građana, posebno mladih, koji malo poznaju ogromnu, materijalnu i nematerijalnu kulturnu baštinu Kotora i Boke kotorske, čiji je dio i Bokeljska mornarica Kotor. Svjedoci smo da niti jedan nastavni i obrazovni program u školama svih uzrasta ne sadrži nikakve informacije o kulturnom naslijeđu i Bokeljskoj mornarici i da ogroman broj mladih izlazi iz škola bez ikakvog znanja o tom naslijeđu koje bi trebalo biti sastavni dio njihovog identiteta. Obrazovanje je ključni instrument kojim se može uticati na podizanje društvene svijesti kod mladih o značaju Bokeljske mornarice Kotor i veoma važan instrument njenog podmlađivanja. U toku je i aktivnost na promjeni pravnog statusa Bokeljske mornarice, koja je registrirana kao NVO i pored činjenice da je, poslije Crkve, najstarija institucija na tlu Crne Gore sa tradicijom dugom preko 1200 godina i pored činjenice da je proglašena od strane države Crne Gore  za kulturno dobro od nacionalnog značaja“,  rekao je pozdravljajući nazočne  Aleksandar Dender, predsjednik Upravnog odbora Bokeljske mornarice Kotor. Gospodin Dender je također istakao sudjelovanje Bokeljske mornarice na tradicionalnim manifestacijama i da su u tom  smislu „ i matica i podružnice uspješno sarađivale na svim predviđenim manifestacijama u skladu sa Statutom i tradicijom, kao i na manifestacijama na koje je bila pozivana“.  Osvrnuo se i na sve realizirano te izrazio zahvalnost svima na potpori.

Admiral Anton Sbutega osvrnuo se  na povijest Bokeljske mornarice i istakao da je BM  riznica duhovnih, kulturnih i društvenih vrijednosti. Admiral Sbutega  je najavio i planove za 2018., u nadi za što uspješniju realizaciju  istih.

Predsjednik Upravnog odbora Bokeljske mornarice  Aleksandar Dender je  informirao  nazočne o novonastaloj situaciji s podružnicom Bokeljske mornarice Beograd. Bokeljsku mornaricu Kotor pismom  je obavijestio predsjednik podružnice Beograd dr . Branko Sbutega, na Skupštini održanoj 18. 11. 2017. godine ,  o Odluci  s dva uzdržana glasa i jednim protiv, da Podružnica više ne bude u sastavu kotorske organizacije. Gospodin Dender je rekao da će Bokeljska mornarica Kotor reagirati  na Odluku tek nakon dobivanja službenih  dokumenata sa Skupštine podružnice Beograd.

Na jučerašnjoj Skupštini također su donesene odluke o :  proglašenju  počasnog majora Bokeljske mornarice Jovana Martinovića u čin počasnog viceadmirala Bokeljske mornarice,  proglašenju Darka Vukovića, kapetana Vojnog broda Mornarice Crne Gore za počasnog majora Bokeljske mornarice Kotor. Posthumno proglašenje kapetana Bokeljske mornarice Kotor – podružnice Tivat Ljubinka Biskupovića za počasnog majora Bokeljske mornarice; posthumno proglašenje poručnika  Bokeljske mornarice Zdravka Grgurovića u čin počasnog kapetana Bokeljske mornarice. Proglašenje Borisa Peana, savjetnika za suradnju s  nevladinim organizacijama Općine Tivat za počasnog poručnika Bokeljske mornarice Kotor. Također je dodijeljena Plaketa  Školskom brodu Jadran Mornarice Crne Gore, koju je primio komandant Goran Pajović.