Osniva se Crnogorska paneuropska unija

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Srijeda, 11. svibnja 2016. - 19:50
Autor: 

Crnogorska paneuropska unija održat će osnivačku skupštinu u utorak, 17. svibnja. Poručuju da će raditi na valorizaciji crnogorskih kulturnih vrijednosti, zalagati se za razvoj Crne Gore, očuvanju međunacionalnog i međukonfesionalnog sklada, prezentirati crnogorsku kulturu u Europi.

Paneuropska unija je najstariji međunarodni pokret za povezivanje svih europskih država, u okviru kojeg je nastala izvorna ideja ujedinjene Europe, još 1922. godine.

“U skladu sa svojim motom 'Panevropa je cijela Evropa' ova organizacija je danas fokusirana na uključenje zemalja Jugoistočne i Istočne Evrope u Evropsku uniju. Stoga Panevropska unija ima dva velika zadatka: rad na stabilnosti i proširenju Europske unije. No, pored ovoga Panevropa ima obavezu graditi mostove prijateljstva i povjerenja prema svojim susjedima, a posebno prema Rusiji, Turskoj i zemljama mediteranskog basena. U zemljama regiona, Sloveniji, Srbiji, Hrvatskoj Bosni i Hercegovini, i Makedoniji su već odranije osnovani nacionalni ogranci Panevropske unije. S obzirom da je strateški cilj naše zemlje ulazak u Evropsku unuju, odlučili smo da pokrenemo rad ove međunarodne organizacije i u Crnoj Gori, za koji će se ona snažno zalagati”, priopćio je Inicijativni odbor Crnogorske paneuropske unije.

Dodaju i da će angažirati snage za unapređenje znanstvenog, tehnološkog i privrednog razvoja u Crnoj Gori, u skladu s europskim standardima.

Poručuju, također, da će raditi na uvođenju najviših europskih standarda obrazovne i socijalne politike, demokratije i zaštite prirodne sredine u Crnoj Gori.