U Zagrebu održana međunarodna konferencija Paneuropske unije

Time to read
1 minute
Read so far

Utorak, 25. listopada 2016. - 17:38
Autor: 

Izaslanstvo Crnogorske paneuropske unije boravilo je od 21. do 23. listopada u Zagrebu, gdje je održana međunarodna konferencija Paneuropske unije, pod nazivom “Integracija ili dezintegracija Europske unije – Paneuropski odgovor i perspektive integracije u Jugoistočnoj Europi četvrt stoljeća poslije”.

“U narednim godinama za zemlje Jugoistočne Evrope, koje su kandidati za ulazak u EU, ključni prioriteti su dobra regionalna saradnja i jačanje dobrosusjedskih odnosa. To su preduslovi za ispunjenje kriterijuma za ulazak u Evropsku uniju. Uz vladavinu prava, pomenute aktivnosti su glavni izazovi u procesu evropskih integracija. To će biti u fokusu panevropskih akcija i inicijativa Crnogorske panevropske unije koja će  služiti tim ciljevima” izjavila je, između ostalog, predsjednica Crnogorske panevropske unije, prof. dr. Gordana Đurović na završenoj  međunarodnoj konferenciji Panevropske unije.

Sudionicima konferencije se obratio predsjednik Vlade Republike Hrvatske, Andrej Plenković koji se osvrnuo na aktualnu političku situaciju u Europi i naglasio da je obveza svih lidera da održe europsko jedinstvo: „Bit će teško oduprijeti se snažnom populističkom napadu na europski projekt koji dolazi i s lijeva i s desna. Zadaća je svih lidera Europe očuvati i vratiti povjerenje u ovaj projekt, a svaki doprinos Paneuropske unije bit će dragocjen", poručio je hrvatski premijer.

Na konferenciji su govorili i predstavnici paneuropskih organizacija iz 14 zemalja, ali i hrvatski panevropejci, domaćini ovog velikog okupljanja u čast srebrenog jubileja - 25 godina od osnivanja Hrvatske paneuropske unije (HPEU), kao i predstavnici hrvatske Vlade i europskih institucija, a među njima ministar vanjskih i europskih poslova Davor Ivo Stier, predsjednik Međunarodne Paneuropske unije Alain Terrenoire, predsjednik Hrvatske paneuropske unije i ministar znanosti i obrazovanja Pavo Barišić, kao i zastupnice u europskom parlamentu Dubravka Šuica i Marijana Petir.

Paneuropska unija je najstariji mirotvorni pokret za ujedinjenje Europe koji nije uspio spriječiti izbijanje Drugog svjetskog rata, ali je nakon njega odlučno sudjelovao u stvaranju EU i već 71-ogodišnjeg mira u većem dijelu Europe koji je ona omogućila. Ona budi svijest o zajedničkom identitetu europskih naroda i država, kao i jedinstvu različitosti njihovih kultura, duhovnosti, tradicija i svih drugih posebnosti koje zajedno čine neprocjenjivo bogatstvo starog kontinenta.

U crnogorskom izaslanstvu, pored predsjednice, bili su također generalni sekretar Vladan Lalović i član mladih Đorđije Đurović.