Počeli „Dani evropske baštine“ u Crnoj Gori

Time to read
1 minute
Read so far

Utorak, 26. rujna 2017. - 9:12
Autor: 

Konferencijom “Kulturna i prirodna baština – mogućnosti za zaštitu, promociju i valorizaciju”, u Ministarstvu kulture, počeli  su „Dani evropske baštine“.

Međunarodnom konferencijom “Kulturna i prirodna baština – mogućnosti za zaštitu, promociju i valorizaciju” koja je jučer  održana u Ministarstvu kulture na Cetinju, počeo je program obilježavanja „Dana evropske baštine“ u Crnoj Gori. „Dani evropske baštine“ obilježavaju se u 50 država potpisnica Europske konvencije o kulturi, a bazirani su na promociji lokalnih vještina, tradicije, arhitekture i umjetnosti, što predstavlja zajedničko kulturno nasljeđe europskih zemalja. Pokrenuta 1985. godine u Francuskoj, manifestacija je organizirana kao zajednička inicijativa Europske unije i Savjeta Europe od 1999. godine, a obilježava se u rujnu mjesecu.

Konferenciju je otvorio ministar kulture Crne Gore, prof. mr.  Janko Ljumović, koji je govorio značaju približavanja potencijala kulturne baštine široj javnosti, čime se potiče  i promovira  zajedničko kulturne nasljeđe europskih zemalja. On je istakao da je ovaj projekat predstavlja prostor za veće razumijevanje zajedničke europske prošlosti, uvažavanje tradicionalnih vrijednosti i poticanje novih inicijativa u edukaciji profesionalaca i animiranju javnosti. U uvodnom izlaganju, mr.  Aleksandar Dajković, generalni direktor Direktorata za kulturnu baštinu istakao je da kultura predstavlja važnu pokretačku snagu u procesu razvoja. Istakao je i da prirodna i kulturna baština postaju sve vidljivije u životu zajednice, te da mnoga istraživanja pokazuju da očuvanje kulturne baštine poboljšava društvenu, kulturnu, ekološku i ekonomsku održivost.

Sudjelovanje na konferenciji uzeli su relevantni stručnjaci iz ovih oblasti koji su prezentacijama nacionalnih i međunarodnih iskustava skrenuli pozornost  na normativne mehanizme zaštite kulturnog pejzaža, promociju i popularizaciju prirodne baštine i valorizaciju kulturne i prirodne baštine kroz UNESCO programe. Predsjednica Europske konvencije o predjelu Sanja Mitrović Lješković, govorila je o primjeni Europske konvencije o predjelu u Crnoj Gori, istakavši obveze, ali i prednosti, koje države članice imaju u implementaciji ovog međunarodnog akta. Goran Andlar s Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu prezentirao  je iskustva Hrvatske u zaštiti, istraživanjima i razvoju koncepta kulturnog pejzaža. Dr. Sabine Ladstätter, šefica Austrijskog instituta za arheologiju, osvrnula se na temu Arheologija i turizam, prikazujući studiju slučaja Efesusa u Turskoj. UNESCO program “Čovjek i biosfera”, njegove prednosti i mogućnosti koje države imaju, predstavio je Marco Valle, projektni menadžer Instituta SITI iz Italije, dok je o implementaciji ovog programa u Crnoj Gori govorila nacionalna koordinatorica, Biljana Kilibarda iz Ministarstva održivog razvoja i turizma. Iva Žunjić, projektna menadžerica za upis otoka Lerens na UNESCO Listu svjetske baštine predstavila je svoja iskustva na kandidaturi otoka Lerens (les îles de Lérins) za UNESCO Listu svjetske baštine.

Program „Dana evropske baštine“ nastavlja se tijekom narednih dana u vidu organiziranja izložbi, predavanja, radionica, koncerata, pješačkih i informativnih tura, a obuhvatit će i posjete nacionalnim parkovima i kulturnim dobrima.