Posjet veleposlanika Republike Hrvatske Općini Tivat

Time to read
1 minute
Read so far

Četvrtak, 14. siječnja 2021. - 9:42
Autor: 

Veleposlanik Republike Hrvatske u Crnoj Gori NJ.E. Veselko Grubišić, boravio je jučer /srijeda, 13. siječnja/ u posjet Općini Tivat, na poziv predsjednika Općine Željka Komnenovića. Susretu u kabinetu predsjednika prisustvovali su predsjednik Skupštine Općine dr. Andrija Petković, potpredsjednik Općine Goran Božović i prvi tajnik hrvatskog Veleposlanstva Tomislav Pavković.

„Tivat je grad u kojem živi najveći broj građana - pripadnika hrvatske nacionalne zajednice u Crnoj Gori i naše je opredjeljenje otvorena i intenzivna saradnja sa predstavnicima Hrvata“, kazao je predsjednik Općine. On je izrazio zahvalnost veleposlaniku na potpori i komunikaciji prilikom osiguravanja pomoći za Petrinju i potresom pogođeno područje Hrvatske. Također, Komnenović se osvrnuo na mogućnost ostvarivanja suradnje u oblastima kulture i privrede.

„Niti jedan vid pomoći ne može se nazvati malim i mi vam zahvaljujemo na sredstvima koja ste uputili za stradalo područje“, rekao je veleposlanik Grubišić i naglasio da je ova pomoć izraz istinske solidarnosti i dobrosusjedskih odnosa Hrvatske i Crne Gore. „Želimo dugoročno dobre odnose i naš je interes prosperitetna Crna Gora“. Veleposlanik je posebno naglasio važnost napredovanja Crne Gore u procesu europskih integracija i aktivnog uključivanja lokalne zajednice u apliciranje za sredstva iz europskih fondova. Samo neke od tema susreta bile su: saobraćajna povezanost Hrvatske i Crne Gore s posebnim osvrtom na Crnogorsko primorje  i važnost dostupnosti destinacije za daljnji razvoj turizma na Jadranu.

Predsjednik SO Tvat dr. Andrija Petković podsjetio je na činjenicu da su trima građanskim listama na vlasti, svoju potporu dali i Hrvati iz Tivta, pa je samim tim i odgovornost aktualne vlasti veća, u smislu ostvarivanja svih prava ove manjinske zajednice, očuvanja identiteta Hrvata Boke i daljeg napretka svih građana.

„Saradnja Hrvatske i Crne Gore intenzivna je posebno na polju kulture i u NVO sektoru, pa ističem jako dobar primjer saradnje unutar Federacije Evropskih karnevalskih gradova /eng. FECC/, a Tivat je jedan od pet gradova-članova iz Crne Gore“, istakao je potpredsjednik Božović. On je najavio humanitarnu akciju koju sprovodi FECC sa ciljem prikupljanja novčane pomoći kako bi se sagradila kuća za jednu porodicu sa malom djecom, koja je usljed nedavnog zemljotresa u Hrvatskoj, ostala bez svog doma. „Opština Tivat i NVU „Maškarada“ iz Tivta će, zajedno sa drugim članovima FECC Crna Gora, prigodnim iznosom dati doprinos realizaciji ove humane akcije“, najavio je Božović.