Poslanik Vuksanović na panel debati povodom 60 godina od potpisivanja Rimskih ugovora

Time to read
1 minute
Read so far

Petak, 03. studenog 2017. - 8:57
Autor: 

Europa nije samo prostorna kategorija, ona je ideja i vrijednost koja se odnosi na univerzalnost prava, a Europska unija u vremenu aktualnih izazova, pronalazi novu trasu razvoja njenih država članica, poruka je jučerašnjeg skupa na Fakultetu političkih nauka, posvećenog obilježavanju 60 godina od potpisivanja Rimskih ugovora.

Predsjednik Odbora za europske integracije Adrijan Vuksanović govorio je na temu budućnosti Europske unije, ali i perspektive Zapadnog Balkana u EU, i tom prigodom istakao da se značaj potpisivanja Rimskih ugovora ogleda u osiguravanju trajnog mira u Europi, te da je jedino u miroljubivim okolnostima moguće valorizirati ideje i ostvariti ciljeve.

U okviru panel debate “Perspektive EU i Zapadnog Balkana šest decenija nakon Rimskih ugovora“, dat  je osvrt na Europu u vremenu stvaranja europske zajednice i danas, ali i na utjecaj današnje krize unutar same Unije na politiku proširenja i prijem novih članica.

Osim predsjednika Odbora za europske integracije, na panelu su sudjelovali i dekan Fakulteta prof. dr. Saša Knežević, ministar europskih poslova Crne Gore Aleksandar Andrija Pejović, veleposlanik Republike Italije u Crnoj Gori Vinćenco del Monako, zamjenik predsjednika Odbora za spoljne poslove i emigraciju talijanskog Senata Paolo Korsini i član Odbora za spoljne poslove i emigraciju, senator Vito Rozario Petroćeli.

Naglašeno je da treba uzeti u obzir da proces integracije poznaje dvije dimenzije, te da se u tehničkom smislu očekuje da Crna Gora što skorije ispuni očekivano, a da samo učlanjenje zavisi od političke volje država članica.  S tim u vezi, talijanski senatori istakli su spremnost Republike Italije da pruži potporu Crnu Gori na njenom putu ka članstvu u EU.